På måndag riskerar en vild strejk att bryta ut på Pågatågen efter ett möte Arriva kommer att ha med det huvudskyddsombud företaget vill köpa ut. Foto: Bernard Mikulic

Strejkkommitténs talesperson: ”Sträckor kan bli helt eller delvis inställda”

Uppdaterad
Publicerad

Pågatågen i Skåne kan stanna på vissa håll under måndagen. Arbetsgivarens försök att köpa ut huvudskyddsombudet gör att flera fackliga medlemmar nu hotar om vild strejk.

På måndag möts huvudskyddsombudet och Arriva. Utgången av det mötet kommer avgöra om delar av personalen går ut i vild strejk och helt enkelt vägrar att arbeta.

– Det kan vara så att trafiken på sträckor blir helt eller delvis inställda på grund av den akuta personalbrist som kommer att uppstå, framförallt när lokförare går ut i strejk, säger en anonym talesperson för den nybildade strejkkommittén på Pågatågen.

Talespersonen berättar att runt ett hundratal anställda på Pågatågen är villiga att genomföra strejkhotet.

Bråk om nya anställningsvillkor

Ett bråk mellan facket och arbetsgivaren för Pågatågen, Skånetrafikens lokala och regionala tåg, har pågått under en längre tid. Bakom konflikten ligger att arbetsgivaren ensidigt vill att de anställda ska gå ner i arbetstid och lön.

I tisdags erbjöds ett skyddsombud två årslöner för att lämna sin tjänst – något som fick en grupp fackliga medlemmar att bilda strejkkommittén.

Strejkkommittén vill vara anonyma

Talespersonen för kommittén väljer endast att ställa upp i en intervju med SVT Nyheter Skåne under löfte om anonymitet.

– Det vi ser Arriva göra mot huvudskyddsombudet är hot och trakasserier. Jag och strejkkommittén vill inte bli utsatt för det, säger talespersonen för kommittén.

Vad menar du då?

– Det är ett hot om att bli av med jobbet. Sen är det trakasserier att ge sig på ett huvudskyddsombud och köpa ut det. Det är ett stridbart huvudskyddsombud som bara har skött sitt jobb exemplariskt.

Arriva: ”En aktion mot gällande kollektivavtal”

Arriva har hört talas om hotet om en vild strejk. Men man vill inte ge några besked i förväg.

– Vi har noterat att det diskuterats i sociala medier. Det är en aktion mot gällande kollektivavtal då det råder fredsplikt. I övrigt har Arriva inga kommentarer, utan det här är ett hot som är villkorat om en åtgärd vi tar mot en medarbetare, säger Christer Ekelund, kommunikationschef för Arriva.

Varför vill ni att just huvudskyddsombudet köps ut?

– Vi har haft ett samtal med en medarbetare som valt att gå ut medialt med valda delar av det samtalet. Vi kommenterar eller refererar aldrig om våra samtal med våra medarbetare, säger Christer Ekelund.

Vad för åtgärder och konsekvenser en vild strejk innebär vill inte Arriva heller kommentera i nuläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.