Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christoffer Wong, lektor i straffrätt på Lunds universitet, har sett filmen och menar att händelsen som drabbat skolbarnen kan vara brottslig. Foto: Firas Razak/SVT

Straffrättsexpert: ”Kan ge två års fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra bröder i åldrarna 10 till 15 år blev verbalt attackerade av en äldre kvinna på en ort i Skåne. Händelsen är polisanmäld.

SVT nyheter träffade Christoffer Wong, lektor i straffrätt vid Lunds universitet och visade honom reportaget om bröderna.

– Det här kan vara brottsligt. Det kan vara hets mot folkgrupp och det kan också vara förolämpning, säger Christoffer Wong.

Vad är skillnaden mellan de här två olika brotten?

– Hets mot folkgrupp är uttalande som uttrycker missaktning på till exempel hudfärg och det kan ge två års fängelse. Men förolämpning är ett direkt uttalande mot en person där man skadar någons självkänsla. Det är också ett brott som kan leda till böter som straff, säger Wong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.