En skylt påminner om att hålla avstånd på stranden i Lomma 2020. Foto: Johan Nilsson/TT

Strandkommunerna tar betalt för parkeringen

Publicerad

Lomma kommer att införa parkeringsavgifter längs stränderna i Lomma och Bjärred i sommar. Vellinge har sedan tidigare en app där de tar betalt för parkering längs sina stränder. I Ystad tar betalt på vissa ställen men nöjer sig med parkeringsvakter som håller ordning på de flesta.

– Förra sommaren var det kaos nere vid Sandhammaren och vi behöver ju se till att räddningstjänsten kan komma fram men vi kommer inte att ta betalt där, säger Kristian Ördell, kommunikatör På Ystad kommun.

Kommunen tar redan nu betalt vid Ystad Saltsjöbad och vid Kåseberga. I övrigt är parkeringen gratis men de har parkeringsvakter som systematiskt betar av parkeringsplatserna för att se till att ingen överskrider allemansrätten, blockerar räddningsvägar eller framkomligheten på vägarna.

– Vi kommer troligen att få sätta in extra parkeringsvakter under sommaren, säger Kristian Ördell.

Dyrare badparkering

I Lomma har de sedan ifjol stängt av Sommarvägen längst ner vid hamnen. Nytt för i år är att kommunstyrelsen vill  inför parkeringsavgifter vid stränderna i Lomma och Bjärred mellan 1 juni och 31 augusti. Förslaget ska upp i fullmäktige den 22 april.

Vellinge har redan nu en app, där bilister redan förra sommaren fick gå in och betala för parkering längs kommunen stränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer