Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chilenska gatusångerskan Chely Nuñez är strandsatt i Malmö till följd av coronapandemin och intar nu stadens gator med sin sång. Foto: Hans Larsson/SVT

Strandsatt chilenska fyller Malmö med sång

Uppdaterad
Publicerad
Världen är full av underliga öden i coronapandemins spår. Chilenska gatusångerskan Chely Nuñez blev mitt under en pågående turné strandsatt i Malmö i våras.

I väntan på att ta sig hem fyller hon nu stadens gator med sång.

– Jag gillar klangen i Malmö, det är liksom tätare mellan husen här än hemma. När man sjunger ekar det helt fantastiskt, förklarar Chely Nuñez.

Hon är ett välkänt namn bland chilenare världen efter en lång sångkarriär och inte minst tack vare en youtubevideo, en protestsång mot Chiles nuvarande högerregim från i höstas. Den förde henne ut på en liten världsturné som alltså tog slut i Sverige och Malmö i april, sedan alla flyg hem ställts in till följd av coronakrisens utbrott.

Demokratin på väg raseras

Genom nyfunna vänner, en svensk-chilensk familj i Lund, har hon nu fått tillfälligt husrum och försörjer sig genom att sjunga på gator och torg, precis som hemma i Santiago.

– Gatorna är min arena och min musikaliska hemvist har jag i traditionen från namn som Violeta Parra och Victor Jara med sitt starka sociala patos. Jag ser det som mitt uppdrag att sprida kunskapen om det förfärliga som nu pågår i Chile, där demokratin är på väg att raseras, säger Chely.

Se videon: Chilenska gatusångerskan Chely Nuñez trollbinder publiken vid Möllevångstorget i Malmö.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer