Foto: Martina Holmberg

Stress ger skåningar ont i käkarna

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde skåning har käksmärtor. Det visar ny forskning från Malmö universitet. Och det är stressen som gör att vi får ont.

6123 slumpvis utvalda skåningar fick svara på om de har ont i käkarna och/eller ont när de gapar eller tuggar en gång i veckan eller oftare. Resultatet redovisas nu i en licentiatuppsats av ST-tandläkaren Susanna Gillborg vid Malmö universitet.

Och det visade sig att elva procent av de tillfrågade, alltså runt var tionde, hade käksmärtor enligt den här definitionen. Undersökningen visar att smärtan drabbar fler kvinnor än män, är vanligast i åldrarna 20-50 år och att den ofta leder till huvudvärk.

Susanna Gillborg Foto: Malmö universitet

Stress i storstan

Studien visar också att det är dubbelt så vanligt i Skåne som i Norrland att ha ont i käkarna.

– Jag tror det är befolkningstäthet som spelar in, säger Susanna Gillborg.

– Stress är absolut en faktor och stressen är större i en storstad som Malmö. Socioekonomiska faktorer spelar också in och där kan antalet människor med utländsk bakgrund påverka att det är skillnad mellan regioner.

Krävs mer samtal

Hon säger att tandläkare idag känner en osäkerhet kring hur de ska gå vidare med den här sortens patienter. Det finns ingen tradition i tandvården att ta betalt för samtal och och information, vilket är det som behövs i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.