Direktsänd debatt om integration drog fullt hus

Uppdaterad
Publicerad

SVT sände på måndagen direkt från debatten mellan Jimmie Åkesson (SD) och integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Du kommer även att kunna se debatten i efterhand

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson debatterade på måndagen  asyl- och integrationspolitik med integrationsministern Erik Ullenhag.

Debatten från Akademiska föreningen i Lund sändes direkt på Sydnytts hemsida.

Utanför AF-borgen pågick demonstrationer, men det var ingenting som störde debatten.

Kvällens moderator Jens Liljestrand började med att be Ullenhag redogöra för de stora skiljelinjerna mellan honom och Jimmie Åkesson.

Olika syn på Sverige

Integrationsministern inledde med att säga att Sverige är ett land som har en skyldighet att ställa upp när människor från Syrien behöver hjälp.

– Det handlar i grunden om vilket Sverige vi vill ha, sa Erik Ullenhag (FP)

När Jimmie Åkesson fick samma fråga svarade han:

– Vi ser ett nedmonterat folkhem, så det är klart att det handlar om vilket Sverige vi vill ha. Regeringen tar pengar från biståndsbudgeten och använder till flyktinghjälp. Jag vill göra tvärtom, sa Sverigedemokraternas partiledare.

Debatten om integration fortsatte sedan med att Erik Ullenhag argumenterade för hur mångfald berikar. Inte oväntat gick Åkesson i klinch och hävdade att invandringen var orsak till dåliga skolresultat och arbetslöshet.

Reva-projektet

När Reva-projektet kom på tal menade Jimmie Åkesson att polisen bara upprättar lag och ordning när man söker upp personer som har fått ett avvisningsbeslut.

Erik Ullenhag sa att polisens insats i Stockholms tunnelbana inte var bra utifrån vittnesmål från personer som känt sig påhoppade på grund av sitt utseende.

Läs mer på Studentaftons webbplats och diskutera på Studentaftons Facebooksida. Följ gärna hashtaggen #Studentafton och diskutera själv. Studentafton twittrar själva som @Studentafton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer