Foto: Vincent Yu / AP / TT

Universitet i Skåne uppmanar studenter att lämna Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanar både Lund och Malmö universitet sina elever i Hongkong att komma hem. Det är ett resultat av den senaste tidens oroligheter vid universitetsområden i staden.

– I går kväll skickade vi ut ett mejl till våra 36 studenter som är i Hongkong. I det rekommenderar vi att de åker hem, säger Ulrika Qvist Mathiesen, avdelningschef vid Lunds universitet. Vi informerade också studenterna om att de kommer få poäng för sina kurser trots att de inte avslutar dem.

Uppmanas ta hjälp

Oroligheterna i Hongkong har förvärrats den senaste veckan. Bland annat har demonstrationer ägt rum på olika universitetscampus. Studenter från Lunds universitet som vill åka hem på grund av oroligheterna har uppmanats att ta hjälp av Kammarkollegiet.

– Kammarkollegiet har gjort bedömningen att försäkringen nu går igenom. Det betyder att studenterna får hemresan betald av dem, säger Richard Stenelo, avdelningschef för externa relationer vid Lunds universitet.

Ulrika Qvist Mathiesen och Richard Stenelo uppmanar sina studenter på Lunds universitet att komma tillbaka till Sverige. Foto: Lunds universitet.

Sökt skydd i andra länder

Richard Stenelo vet i nuläget inte om någon student har kommit tillbaka till Sverige. Han säger att en handfull studenter har hört av sig och vill komma hem. Andra studenter har meddelat att de tagit sig till närliggande länder där läget är säkert.

– Många föräldrar hör också av sig till oss och undrar vad som händer nu. Vi hänvisar till vårt mejl som skickats ut till studenterna. Vi poängterar dock att eleverna är vuxna människor som får bestämma själva vad de vill göra.

Malmö universitet uppmanar sina elever

Även Malmö universitet har uppmanat sina sex studenter som befinner sig i Hongkong att komma hem.

Karin Frydenlund, enhetschef på Malmö universitet, skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne att universitetet ser allvarligt på det faktum att en skola i Hongkong beslutat sig för att hålla stängt resten av terminen. Hon skriver också att två av studenterna valt att åka hem till Sverige medan övriga fyra avvaktar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer