Nytt beslut i trafikförordningen när 24-metersbussarna blir normal maxlängd. Foto: SVT

Superbussarna blir kvar – nya regler klara

Publicerad

Från 18 meter till 24. Nya regler öppnar vägarna för betydligt större bussar än de som i dag rullar i Sverige.
-Det blir helt enkelt klimatsmartare lokaltrafik, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

De väger 22 ton, är 24 meter långa och slukar 120 passagerare. Så kallade dubbelledbussar finns redan på försök i Göteborg och Malmö, men kan snart rulla över hela Sverige.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth hänvisar till försöken i Malmö och Göteborg som han menar har fallit väl ut.

-Vi gör en förändring som EU har godkänt. Det innebär att man kan ta fler passagerare med mindre utsläpp och mindre trängsel i lokaltrafiken, säger han.

För att sätta dubbelledbussar i trafik krävs i dag ett särskilt tillstånd, men efter ett regeringsbeslut på torsdagen ändras trafikförordningen så att 24 meter blir den normala maxlängden för ledade bussar i hela Sverige.

Stort intresse

Enligt Tomas Eneroth finns det ett stort intresse för dubbelledbussar på många håll i landet och inte bara i storstäderna.

-Jag vet att till exempel Kristianstad har uttalat ett intresse. Sedan måste det naturligtvis finnas ett ganska stort underlag så det är kanske inte aktuellt i landsbygden, säger han.

Henrik Norrman är fackligt arbetsplatsombud på Nobina i Malmö och har själv erfarenhet av att köra dubbelledad buss för Skånetrafiken. Han är positiv till 24-metersbussarna, även om han ser utrymme för förbättring av fordonens design.

-De är jättesköna att köra och framkomligheten beror ju lite på hur kommunen väljer att dra linjerna. Men det vore bra med en egen ingång för oss förare. Det kan också vara svårt att se vad som händer längst bak i bussen, säger han.

Regeringens beslut om ändring i trafikförordningen träder i kraft den 1 maj.

Fakta: Hur lång får bussen vara?

Visa

Fordon Maximal längd

Buss med två axlar 13,5 meter

Buss med fler än två axlar 15,0 meter

Ledbuss 18,75 meter

Buss med släpvagn 18,75 meter

Från den 1 maj får ledbussar vara 24 meter. Även ekipage bestående av buss med släp avsedd för personbefordran tillåts upp till 24 meter.

Källa: Trafikförordningen, Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer