Stort polispådrag i Helsingborg. Blommor och supportertröjor på platsen för mordet. Foto: Helene Bengtsson

Supporter död efter bråk

Uppdaterad
Publicerad

En supporter från Djurgården har avlidit efter en misstänkt misshandel innan matchen mot Helsingborg.

En halvtimme före avspark i mötet mellan Helsingborgs IF och Djurgården på Olympia i Helsingborg misshandlades en av Djurgårdens supportrar så illa att han fick föras i ambulans till Helsingborgs lasarett med svåra skallskador. Polisen har nu bekräftat att mannen har avlidit.

– Han avled på Helsingborgs lasarett strax efter klockan 15. Det är en man född 1970 från Stockholmstrakten, säger Skånepolisens informationsbefäl Ewa-Gun Westford till SVT.

Supporter död

– Polisen blev larmade till trappan vid Kärnan i Helsingborg och då var det mycket folk och hätsk stämning där. Man försökte återuppliva mannen som låg på marken, men lyckades inte.

Polisen kommer att inleda förundersökning om dråp, säger Ewa-Gun Westford till SVT.

Är ni säkra på att detta inte var en olycka?

– Vi har gjort tekniska undersökningar och förhört folk och kommer att rubricera detta som dråp.

Vid 23.30-tiden hade ingen delgivits misstanke för brottet, men ett tiotal personer har under dagen förhörts av polisen, uppger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Det finns medieuppgifter om att ett tillhygge ska ha använts vid misshandeln, men polisen vill inte kommentera detta.

Sent på söndagskvällen tog Skånepolisen paus från utredningen av dödsmisshandeln.

Aggressiv stämning efter matchen

Matchen har avbrutits definitivt och kommer inte att återupptas. Efter matchen skanderade fansen på Djurgårdsläktarna ”Mördare, mördare, mördare” i riktning mot Helsingborgsanhängarna.

– Just nu är det väldigt stökigt i Helsingborg. Folk drar runt på stan och kastar cyklar omkring sig, säger Ewa-Gun Westford.

SVT:s reporter: ”hotfull stämning” före dödsmisshandeln

SVT:s reporter Richard Lööf befann sig nära den plats där den avlidne mannen påträffades svårt skadad i dag, och vittnar om att stämningen var hotfull:

– Jag var här nere i kvarteren strax innan och det var hotfullt, med människor som slängde smällare och som drack ganska mycket öl. Jag vet att det var flera helsingborgare som attackerades. Vi blev själva lite smått hotade av djurgårdssupportrar som ville att vi skulle dra därifrån.

Richard Lööf befann sig vid 19.30 tiden i centrala Helsingborg, där gatorna just nu är relativt tomma.

– Just nu är det lugnt, men det har varit hätsk stämning sedan i går kväll och stökigt både i natt och under dagen i dag.

Flera andra skadade

Flera personer har också fått föras till akuten på Helsingborgs lasarett under dagen med skador relaterade till fotbollsmatchen. Jimmy Gottfridsson, pressekreterare på Region Skåne säger att det handlar om sammanlagt sju personer.

– Det är sju personer inklusive den avlidne. Fem av dem har lindriga skador och en har tagits in med akut alkoholförgiftning, säger han.

Jimmy Gottfridsson kan inte säga något närmare om karaktären på skadorna i övrigt eller om i vilka sammanhang de uppstått.

”En sorgens dag”

Vid en presskonferens på söndagseftermiddagen uttryckte Helsingborgs IF:s klubbdirektör sina känslor efter det som hänt.

– Det är en sorgens dag för fotbollen. Det beslut om matchen som har tagits är rätt. Det fanns inga förutsättningar att fortsätta spela, säger Paul Myllenberg.

Också Djurgårdens klubbchef Henrik Berggren anser att det är en sorgens dag, inte bara för Djurgården utan också för svensk fotboll.

– Det är fruktansvärt. Våra tankar går den här killens familj. Det är tufft och hemskt.

– Det här är det mest tragiska jag har varit med om. Jag är helt tom och det är en stor sorg, sade Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till CMore Sport.

Stökig lördag

Redan på lördagskvällen var det stökigt.

– Ja det kunde ju ha börjat bättre. Vi hade en situation där Djurgårdens supporters gick till angrepp mot ridande poliser, och lite senare ett bråk som slutade med att en person blev allvarligt knivskuren i örat, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

Tre personer är anhållna misstänkta för grov misshandel. 25 personer omhändertogs för fylleri under lördagen.

Enligt frilansfotografen Helen Bengtsson har det dock nu börjat lugna ner sig i Helsingborg.

– Man har jobbat på att få på Djurgårdssupportrar på tåget och det ser ut att ha lyckats för det är betydligt lugnare just nu, säger Helen Bengtsson.

Djurgårdsanhängaren är den andre som misshandlas till döds i samband med supporterbråk i Sverige. I augusti 2002 dog ett IFK Göteborgs-fan när Göteborgs- och AIK-supportrar drabbade samman på Södermalm i Stockholm.

Diskussion i Agenda

Varför fortsätter våldet kring fotbollen? Justitieminister Beatrice Ask och Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, kommer till Agenda i kväll.

I Agenda medverkar också Björn Eriksson, före detta rikspolischef, som var regeringens särskilda samordnare om idrottsvåldet 2011-2013.   

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supporter död

Mer i ämnet