Sjukvårdspolitiker om personalbristen: ”Underbetyg till oss som arbetsgivare”

Publicerad

Sjukvårdspolitikern Camilla Mårtensen (L) är självkritisk och menar att sjukvården har varit en för dålig arbetsgivare alldeles för länge.

– Jag försöker vara ute så mycket jag kan i verksamheten, träffa medarbetarna och höra deras idéer på lösningar, säger Camilla Mårtensen (L) ordförande i sjukhusstyrelsen på Sus.

Det saknas mycket personal inom Skånes universitetssjukhus (Sus) och rekordmånga har anmält arbetsmiljöproblem. Det finns pengar för att anställa personal men inte tillräckligt många som söker – samtidigt går notan för hyrpersonal upp.

Behovet av hyrsjuksköterskor har ökat och kostnaden har stigit med över 20 miljoner i år mellan januari och oktober jämfört med samma period under 2019. Från 39 miljoner kronor till drygt 60 miljoner kronor.

Akuta lösningar

Arbetet med långsiktiga lösningar för att få personal att stanna, såsom karriärsstegar och liknande, har legat på is under pandemin, menar Camilla Mårtensen (L). Nu handlar det mycket om akuta lösningar för att lösa det hårda trycket.

Att låta privata aktörer ta över vissa delar av vården kan vara en del av lösningen. Det kan handla om att utföra operationer till exempel.

– I vissa fall blir det inte dyrare, säger hon.

Hon betonar dock att det är en kortsiktig lösning och att man inte vill fastna i ett beroende av privata vårdgivare.

Fler vårdplatser

Sjukhusledningen har redan beslutat att öppna 40 nya vårdplatser på Skånes universitetssjukhus som en lösning för att hantera det akuta vårdbehovet.

– Vi måste se till skåningarnas vårdbehov men det är en svår balans i det här läget med personal som är trött och utarbetad, säger Camilla Mårtensen (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.