Svårt att rekrytera till gränskontrollerna

Publicerad

Trots att tusen personer har sökt jobb har det varit svårt att hitta de hundra nya passkontrollanterna som behövs längs den skånska gränsen. De som sökt har inte klarat kraven.

– Det har varit ett stort intresse, men man kan säga att det har varit varierande kvalitet på dem som har sökt. Det har inte varit helt lätt att få ut 100 av de tusen som sökte. Det är märkligt, säger Martin Svensson, chef för gränskontrollerna till Sydsvenskan.

I maj kom regeringens beslut på att slopa id-kontrollerna vid Kastrup och i Helsingörs hamn. I stället skulle alla kontrolleras vid Hyllie, Lernacken och Helsingborgs hamn. För att klara det skulle det anställa hundratalet passkontrollanter.

Varför det har varit så svårt att rekrytera dem har Martin Svensson inget svar på. Men nu börjar det bli bråttom för i slutet av augusti ska de nya kontrollanterna på kurs och i månadsskiftet september oktober ska den nya organisationen vara igång.

Just nu kontrolleras ungefär varannan person som passerar vid gränsen. Trots det visar statistiken att avvisningarna vid Skånes gräns har ökat, skriver Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.