Foto: Bernard Mikulic

Svårt att spåra förövare vid databedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Handeln kallar denna fredag Black friday och lovar nedsatta priser. Då väntas E-handeln öka starkt och därmed också databedrägeribrotten. Men redan under oktober var de fler än nånsin tidigare.

– Använd ett särskilt näthandelskort, råder Björn Svensson, gruppchef vid bedrägerisektionen i region Syd.

Det är lätt att handla på nätet, några klick och så ligger varan i korgen. Men kortuppgifterna är också en eftertraktad vara. E-handelssidor hackas, kortuppgifter stjäls och används för inköp över hela  världen.

Nya dystra rekord

Polisens nationella bedrägericenter har just publicerat siffror för oktober i år som visar att kontokortsbedrägerierna slagit nya dystra rekord, 7 000 anmäldes under denna månad vilket är fler än nånsin tidigare. Det beror framförallt på att näthandeln ständigt ökar starkt, och i spåren följer helt enkelt bedrägerierna.

Polisen fick in sammanlagt 76 000 anmälningar om handel med stulna kontouppgifter under 2016. Särskilt stark är ökningen i region Syd (Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg). 2 316 brott anmäldes i södra Sverige under augusti och över 500 fler redan under oktober (2 831).

Polisens bedrägericenter har länge velat att bankerna tillhandahåller kort som är automatiskt stängda för e-handel utom för innehavaren. En del banker har redan virtuella kort som bara fungerar vid ett enda tillfälle.

Skaffa särskilt näthandelskort

En enkel lösning är också att ha ett särskilt näthandelskort som inte rymmer några större summor, råder Björn Svensson, gruppchef vid bedrägerisektionen i region Syd.

Han konstaterar att det är mycket svårt att spåra förövarna, de kan sitta vid en dator nånstans i världen och stjäla svenska kortuppgifter. Att finna dem kräver ett omfattande samarbete med poliser i flera länder.

– Så för kunden gäller det att ha koll på sina kort, och på sina kontoutdrag. Och att vara vaksam på vilka sidor man går in på och beställer varor. Om ett näterbjudande verkar för bra för att vara sant så är det oftast det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.