Elaine Bosak har bott i Sverige i 50 år, men har fortfarande rätt att rösta i det amerikanska valet. Foto: Per Lärka/SVT

Svårt för skånska amerikaner att rösta

Publicerad

Idag går USA till val. Men för den USA-födda lundabon Elaine Bosak har valprocessen pågått under en längre tid, och varit en smula mer komplicerad än att gå till valurnan.

Elaine Bosak är från svängstaten Pennsylvania, en av staterna som avgjorde valet 2016 och som väntas bli avgörande även i årets val. Precis som många andra amerikaner vill hon nyttja sin rätt att välja vem som ska styra landet, men för henne har processen varit långdragen och komplicerad.

– Jag förstår att det måste göras på rätt sätt för annars kan det bli fusk, men det fanns ingen chans att fuska med det här, säger hon.

Om någonting blir fel riskerar röstsedeln att bli ogiltig. Till exempel måste röstsedeln läggas i ett mindre ”säkerhetskuvert”, innan det i sin tur läggs i ett större postkuvert.

– Lägger man inte röstsedeln i det här innerkuvertet är det en ”naked ballot” och då slängs den, säger hon.

Sedan gäller det att kuvertet kommer fram i tid. Enligt reglerna i Pennsylvania är röstsedeln nämligen inte giltig om den kommer fram senare än tre dagar efter valet, även om den skickades före valdagen.

Elaine Bosak lade sin röst på Joe Biden.

– Jag tror att han kommer vinna, jag hoppas det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.