Anders Åkesson (MP).

Svårt lösa vårdkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Personalflykten från akutmottagningar sprider sig i Skåne, och på flera håll växer nu oron inför sommaren. Det rödgröna styret säger nu att det blir svårt för Region Skåne att själva lösa problemen.

Platsbrist på avdelningarna som gör akuterna överfulla, och en arbetsmiljö så stressig att vårdpersonal inom flera olika kategorier lämnar sina jobb. Så låter det nu på allt fler skånska akutmottagningar.

– Det är jättetufft, och många är ledsna när de går från jobbet, berättade undersköterskan Ann-Marie Lindvall när vi besökte henne på akuten i Lund.

Skånska sjukvården

Hennes kollega, sjuksköterskan Ronny Holm, vittnade om samma sak.

– När man kommer på morgonen och ser att 25 patienter väntar innan vi ens börjat känner man att uppförsbacken är oändlig, suckade han i början av maj. 

”Det är beklagansvärt”

Några dagar tidigare, den första i samma månad,  höll regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) sitt tal på Mårtenstorget i Lund. Då sa han bland annat:

– Det är personalen som utgör vården, och man kan inte tro att man kan leda en så stor sjukvårdshuvudman som Region Skåne är, om man inte är beredda att lyssna på personalen.

När SVT nyheter nu vill göra en intervju om hur detta går ihop med vittnesmålen från akuterna, har Henrik Fritzon inte tid att prata. Men hans koalitionskollega Anders Åkesson (MP), är bekymrad.

– Det är beklagansvärt, och vi gör ju allt vi kan för att göra arbetsförhållandena på akuterna bättre, säger han.

Bland annat framhåller Anders Åkesson erbjudanden om högre ingångslöner, och minskad tjänstgöring på helgerna. Man har även sett över de administrativa delarna, och ska fortsätta på det spåret. Och så ska de befarade bränderna inför sommaren släckas.

– Vi kommer inom kort gå ut med erbjudande att få extra betalt ifall man jobbar kvar, säger Anders Åkesson.

Vill få nationell hjälp

Men problemen på akutmottagningarna har en lång historia, och kommer knappast lösas i en handvändning, säger Anders Åkesson, som själv var med och styrde Region Skåne även förra mandatperioden. Då tillsammans med de fyra borgerliga partierna.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna drev under hösten frågan om en skattehöjning, men valde att inte lägga fram ett förslag eftersom man inte trodde att man skulle få majoritet. Så frågan är vad som egentligen kan göras i nuläget. Anders Åkesson vänder blicken mot Stockholm.

– Jag tror att den rödgröna regeringen till hösten måste leverera till landstingen i högre grad än de gjort hittills. Vi ser att det finns ett behov att från nationellt håll fokusera på vårdens framtid, säger han.

SVT: Ska man tolka det som att Region Skåne helt enkelt inte reder ut det här själva?

– Vi har vårt ansvar, och det kan inte vara så att man nationellt ska lösa detta åt oss. Men vi behöver också en samling i Skåne kring hur vi ser på vården framåt, och i det ligger naturligtvis en intäktsförstärkning, säger Anders Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånska sjukvården

Mer i ämnet