Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lizzie och Sven Persson har haft sommarstuga i Åhus i nästan 60 år – men det senaste året har inte varit roligt för dem. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Sven, 90, fick tre padelbanor som granne: ”Vi känner oss överkörda”

Publicerad

När Sven och Lizzie Persson kom till sommarstugan i Åhus förra sommaren fick de en chock – några meter bort hade tre padelbanor anlagts.

– Det är ett dunkande och dunkande. Vi kan knappt sitta och prata utomhus, säger Sven Persson.

Padelbanorna på Täppet i Åhus upprör flera grannar, något som Kristianstadsbladet var först att rapportera om. Sven och Lizzie Persson har haft sommarstuga i Åhus sedan 1963.

– Det har varit bara positivt. Tills nu. Nu är det bara elände, säger Sven Persson och pekar på padelbanorna som anlagts i närheten av stugan.

Banorna är bokningsbara 14 timmar om dygnet. Och spelandet påverkar paret Persson och deras närmaste grannar. Från grannarnas tomtgräns är det endast två meter till padelanläggningen och de får till och med in bollar i trädgården.

Fick inte yttra sig om bygglov enligt grannarna

Varken paret Persson eller de närmaste grannarna fick möjlighet att yttra sig om planerna innan bygglov beviljades, menar de. Miljö- och samhällsbyggnadschefen i Kristianstad, Tommy Danielsson, säger att beslutet om bygglov inte skickades till de enskilda stugägarna utan till Trampvägens stugförening och till AB Åhus Sommarstugor.

De stugor som ligger allra närmast padelbanorna hör till Trampvägens stugförening som även äger marken där padelbanorna finns. Paret Perssons stuga hör till AB Åhus Sommarstugor.

– I beslutet stod det att bygglovet gällde ”plank för padel” men jag lade inte ihop ett och ett och kunde inte tänka mig att det skulle innebära någon störning för de boende, säger Jörgen Svensson Dahl, vd för AB Åhus Sommarstugor.

SVT Nyheter Skåne har utan framgång försökt nå någon från Trampvägens stugförening som vill uttala sig.

Numera behövs inte ens bygglov

Enligt Tommy Danielsson kommer man framöver överhuvudtaget inte behöva något bygglov om man ska anlägga en padelbana.

– Rättspraxis i landet går åt att man inte prövar bygglov enligt PBL (plan- och bygglagen, reds. anm) överhuvudtaget egentligen – utan istället hanterar man eventuella klagomål med stöd av miljöbalken som är en bättre lagstiftning, säger Tommy Danielsson.

Men är det rimligt att Sven och hans grannar ska ha padelbanor några meter från uteplatsen?

– Jag är säker på att man har gjort de avvägningarna internt inom stugägarföreningen när man släppte fram en padelbana på sin fastighet, säger Tommy Danielsson som tror att man kommer hitta en lösning.

Miljö- och hälsoskyddsavdelningen har bedömt störningen som omfattande. Företaget som bedriver padelverksamheten har till den 1 oktober på sig att lägga fram förslag på hur man kan minska störningen.

I videoklippet får du bland annat höra vad Sven, 90, tycker om padelspelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer