Aktivisterna har rätta att demonstrera, men inte rätt att avbryta en laglig jakt, säger Sven-Erik Alhem. Foto: TT/Hunt Saboteurs SwedenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter slagsmålet: aktivister och jägare polisanmäler varandra

Publicerad

Aktivisterna har rätta att demonstrera, men inte rätt att avbryta en laglig jakt. Det säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem efter att ha sett filmen där en våldsam konfrontation mellan aktivister och jägare uppstår i Landskrona.

Filmen som visar konfrontationen mellan antijakt-aktivister och ett jägarlag från Landskrona publicerades på organisationen Hunt Saboteurs Swedens facebooksida.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem har sett hela den oredigerade filmsekvensen och tycker situationen är mycket intressant eftersom det ställer flera principiella frågor på sin spets.

– Till att börja med ska man konstatera att man har rätt att demonstrera i anslutning till en jakt med plakat och andra opinionsyttringar.

Se filmen där aktivisterna och jägarna drabbar samman Foto: Hunt Saboteurs Sweden

Inte rätt att slå mobil ur handen

Eftersom filmen från aktivisterna som lagts ut bara är cirka 2,5 minuter lång så finns inte förhistorien med.

– Men det framstår som om demonstranterna avbrutit en laglig jakt och det är däremot inte lagenligt, säger Sven-Erik Alhem.

När det gäller fysiska attacker på filmklippet så reagerar Sven-Erik Alhem på att en av jägarna som inte vill bli filmad slår en kamera/mobiltelefon ur handen på en aktivist.

– Det har han inte rätt till. Han gör sig skyldig till ringa misshandel eller åtminstone egenmäktigt förfarande, säger Alhem.

Magspark kan vara nödvärn

Det andra tydliga fysiska våldet är när en jägare sparkar en manlig aktivist på väg mot honom, i magen.

– Här ser man tydligt att jägaren backar undan med två aktivister efter sig. Han uppmanar dem också att backa undan innan han, efter att ha lagt ner vapnet, delar ut sparken. Här bedömer jag det som en lagenlig nödvärnssituation.

Efter händelsen har två polisanmälningar gjorts. En 28-årig kvinna har polisanmält en 51 årig man för misshandel och en motanmälan har gjorts mot den 28-åriga kvinnan för ringa misshandel från två män; en 51 år och en 24 år.

Vi har försökt att nå aktivisterna utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer