Adam Warnerbring var väldigt nöjd med bronsmedaljen. Foto: Privat

Adam Warnerbring tog olympiskt brons i fysik

Uppdaterad
Publicerad

Adam Warnerbring, från Abbekås som avslutat andra året på naturvetenskapliga linjen på S:t Petri skola i Malmö, fick i helgen en bronsmedalj i den internationella kunskapsolympiaden i fysik i Yogyakarta i Indonesien.

395 studenter från 85 länder deltog i tävlingen och Adam Warnerbring tog en bronsmedalj.

– Det kändes verkligen jättebra att det gick så bra och jag blev överaskad eftersom jag inte hade pluggat och förberett mig så mycket. Man kan plugga en massa gamla uppgifter och läsa en massa fysik och jag har inte gjort det, säger Adam Warnerbring

Tävlingen avgjordes under två dagar med både laborationer och teoretiska delar. Och för Adam var det roligt att träffa unga fysikintresserade från hela världen:

– Det var verkligen häftigt att träffa så mycket folk från alla kontinenter.

Men de svenska framgångarna bland unga i fysik slutade inte där. Ett hedersomnämnande gick dessutom till Lukas Finnveden i årskurs tre på Södra Latin i Stockholm.

Gymnasisterna tävlade individuellt i två tävlingsmoment, en experimentell och en teoretisk del. Resultaten från dessa lades sedan samman.

Tävlingen, ”48th international olympiad in physics”, pågick mellan den 16 och 24 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.