Foto: TV2 Lorry

Svensk kvinna anmäld saknad efter ubåtsjakt

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kvinna har anmälts försvunnen i samband med sökandet efter ubåten i Danmark. Det bekräftar svensk polis för SVT Nyheter.

Kvinnan ska ha varit ombord när ubåten lade ut från Köpenhamn vid 20.30-tiden på torsdagskvällen, skriver TV2. Polisen i Skåne bekräftar nu att en kvinna i 30-årsåldern är försvunnen.

– Hon ska ha försvunnit under gårdagskvällen eller eventuellt under natten i Köpenhamn, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisen i Skåne.

Enligt anhöriga till kvinnan ska hon ha deltagit i en tur på ubåten under torsdagskvällen.

– Men om hon var kvar på ubåten i samband med försvinnandet är oklart, säger Anna Göransson.

Den försvunna kvinnan är efterlyst av svensk polis, som också försökt nå henne via telefon och sms. Utöver det pågår inget aktivt sökarbete i Sverige. Kvinnan är inte misstänkt för något brott och enligt Calle Persson, informatör vid polisens ledningscentral vid Region Syd, ligger ärendet hos dansk polis.

Hur går ni vidare med det här fallet?

– Vi går inte vidare på det just nu, det är dansk polis som har hand om ärendet.

LÄS MER: Försvunna ubåten återfunnen – sjönk under räddningen

Kvinnans anhöriga, som anmält henne försvunnen, är bosatta i södra Skåne. Enligt Anna Göransson tror polisen att den svenska kvinnan bor i Köpenhamn.

Enligt danska TV2 har dansk polis skickat ned dykare till ubåten.

Polisen undersöker nu den svenska kvinnans försvinnande Foto: Skärmdump från Twitter

Uppger att han var ensam ombord

Ubåtsägaren Peter Madsen ska ha uppgett att han var ensam ombord när ubåten fick tekniska problem.

Enligt uppgifter till SVT ska Peter Madsen ha fått frågor från polisen om den journalist som ska ha befunnit sig ombord, men polisen i Köpenhamn är förtegen.

– Vi försöker ta reda på vad det är som har hänt, säger Mads Jensen, kommunikationschef vid polisen i Köpenhamn till SVT.

Enligt Peter Madsen ska kvinnan ha lämnat fartyget redan under torsdagskvällen.

– Det han har uppgett är att han var ensam ombord, säger Anders Damgaard, presskontakt vid det danska försvaret till SVT Nyheter Skåne.

Svenska UD är inte inblandade i kvinnans försvinnande.

– Det finns ett nordiskt polissamarbete, sådana här ärenden hanteras direkt av svensk polis. Jag kan bara hänvisa till svenska polisen, säger Erik Norbergh på UD:s presstjänst.

TV: Här sjösätter den danska uppfinnaren ubåten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet