De svenska taxibilarna är hänvisade hit, ett 80-tal meter bakom de danska bolagen. Foto: Mergim Sylejmani

Svenska bilar göms undan i taxikön på Kastrup

Publicerad

På torsdagen ändrade flygplatsbolaget på Kastrup positionerna för taxibilar. Det betyder att de svenska bilarna flyttas 80 meter bakåt och får danska bilar framför sig. Det upprör de svenska chaufförerna, som anser att de nu får svårt att få kunder.

– Vi förlorar våra kunder. De vet ju inte var den svenska taxin finns när det står danska taxibilar framför, säger Ansir Mehmoud, taxichaufför från Malmö.

Det är flygplatsbolaget Copenhagen Airport som har tagit beslutet efter att ha analyserat trafikflödena.

– Vår vikigaste uppgift är att se till att logistiken fungerar och att vi har en säker och effektiv trafikledning. Vi registrerar varje taxi som kör in och ut från flygplatsen. Baserat på de flödena ser vi att vi behöver etablera fler platser till förbeställda danska taxibilar, säger Thomas Hoff Andersson, passagerarchef och ansvarig för taxiplatserna på Kastrup.

Måste finansiera broavgiften

I stort sett alla svenska chaufförer som står i kön har först åkt över med en kund från Sverige. Broavgiften gör att de helst vill ha en kund på andra hållet också. Marginalerna är mindre för de svenska chaufförerna, som håller  lägre priser än de danska, som endast kör med taxameter.

– En vanlig tur till Malmö kostar 800 kronor i fast pris. Broavgiften är 350 kronor. Och då vill man helst köra en kund tillbaka för att få ekonomi på det, säger Mohammed Hassan, svensk taxichaufför.

– Jag kan förstå att de inte tycker det är kul med den här förändringen, men jag tror att kunderna snabbt vänjer sig och hittar de svenska taxibilarna. Och vi har personal utanför terminalen som kan hjälpa dem tillrätta, säger Thomas Hoff Andersson.

Men Ansir Mehmoud låter sig inte övertygas.

– Nej jag vill inte fortsätta att komma hit. Jag lämnar bara min kund från Sverige och kör tillbaka med tom taxi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.