Striden om kaolinbrytning fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolens beslut om att inte de inte får bryta kaolin vid Billinge fälad överklagas nu av företaget.

Det var den 29 april som mark och miljödomstolen beslutade att inte bevilja företaget tillstånd att bryta ämnet kaolin vid Billinge fälad och boende som protesterat mot planerna under trettio års tid var glada över beskedet om att det inte skulle bli någon gruva.

”Känns tungt”

Men nu söker alltså företaget prövningstillstånd i högsta domstolen.

– Det känns tungt, vi är självklart ledsna och besvikna. Vi var optimistiska och trodde det var över. Och jag har svårt att se vad som skulle förändrats så mycket att högsta domstolen kommer vilja ta upp det? Jag tror inte på att de kommer att göra det, säger Per Robert Eckersten som är en av de boende som protesterat.

Försenar kommunala satsningar

Kommunstyrelsens ordförande i Svalövs kommun, Fredrik Jönsson (C) skriver i ett pressmeddelande att:

– Detta innebär att det fortsatt är ovisst kring vår satsning på kommunen som en turistdestination med naturmiljön i fokus. Där Röstånga och närheten till Söderåsen spelar en central roll i detta arbete, avslutar Fredrik Jönsson.

Kaolin är en vit mjuk lera som kan användas till att tillverka tillexempel badrumsinredning och finare tegel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer