Operasångerskan Signe Lind blev hemskickad från sitt jobb på Köpenhamns opera igår kväll. Foto: Johanna Olofsson

Operasångerskan Signe tvingas stanna hemma från jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringens beslut om att skicka hem alla offentliganställda påverkar även många svenskar som jobbar i Danmark. En av dem är operasångerskan Signe Lind från Lund som igår blev hemskickad från sitt jobb på Köpenhamns opera.

– När vi fick beskedet igår så var det jättekonstigt, då var folk rätt hysteriska och visste inte var de skulle ta vägen, berättar Signe Lind, operasångerska på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Operan stänger till en början i två veckor, men beroende på Corona-utvecklingen så kan det bli tal om många fler veckor. Signe Lind är projektanställd och får lön även om hon är hemma, men oroar sig för sina kollegor.

– Jag har många frilansande kollegor och för dem blir det stor påverkan. De har ju inget jobb och ingen lön alls från och med nu och säkert ett tag framöver.

Skillnad mellan Sverige och Danmark

Hon tycker att det har känts märkligt att pendla mellan Sverige och Danmark de senaste veckorna. DSB har satt in extra tåg och bussar för att öka avståndet mellan pendlare, medan Skånetrafikens tåg till Danmark, enligt Signe Lind, är lika fulla som vanligt.

– Det har varit lite schizofrent. I Danmark fick folk panik ganska snabbt. Nu är det nästan som en krigszon där, människor hamstrar toapapper och annat. Och när man kommer över bron efter en timme så är allt nästan som vanligt.

Har du känt dig rädd?
– Inte förrän igår, jag har en lungpåverkad mamma och då blir man lite nervös över det. Jag känner mig inte rädd för egen del men det är obehagligt vad det kan göra med samhället – så snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer