Viktor Lind vann Mack-SM 2019 med sin macka ”Kål me Morot” Foto: Mack-SM

Sveriges bästa mackor finns i Skåne

Publicerad

Under fredagen avgjordes Mack-SM i Stockholm. Vann gjorde malmökocken Victor Lind med sin veganska macka ”Kål me Morot”. Även andra- och tredjepriset delades ut till skånska mackor.

Harissamajonnäs, ångad kål, dragonpicklad morot och cashewricotta är några av ingredienserna i Sveriges godaste macka ”Kål me Morot”. Tävlingen avgjordes i Stockholm under fredagen och prispallen dominerades av skånska mackor.

Viktor Lind är från Älmhult men bor sedan en tid i Malmö där han driver restaurangen Scandwich. Han ligger bakom den veganska vinnarmackan och berättar att han dragit inspiration från den rådande hösten.

Sveriges bästa macka 2019: Kål me Morot Foto: Mack-SM

Vill öka mackans status

– Det betyder mycket att få ett kvitto på att det jag gör till vardags håller hög klass. Min ambition är att vara med och bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, en macka kan vara så mycket mer än vad det brukar vara, säger Viktor Lind i ett pressmeddelande.

På andra plats kom vellingekonditorn Cornelia Malm med sin vegetariska macka Grantopp och på tredje plats Gabriel Olsson från Kristianstad med sin klimatsmarta macka Pea Powerplant.

Vinner 10 000 kronor

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 stycken likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien.

Mack-SM organiseras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och syftar att utse landets godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Vinnaren tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

Resultat Mack-SM 2019

1. Kål me Morot, en macka med stor variation av texturer och smaker. Mackan består av vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp och dragonpicklad morot samt toppas med puffade bondbönor och svartvinbärspulver. Skapad av Viktor Lind som är delägare och kock på Scandwich i Malmö.

2. Grantopp, en vegetarisk macka bakad på gårdagens bröd. Den innehåller bland annat belugalinser, romanesco, morötter, fänkål och bladpersilja. Skapad av Cornelia Malm som äger och driver Björns Konditori i skånska Vellinge.

3. Pea PowerPlant, en macka som ska symbolisera framtidens mat och har minimal klimatpåverkan. Den innehåller bland annat grön ärtröra, fänkålslaw på mjölksyrad fänkål samt sotade morötter. Mackan serveras omsluten av ett ätbart papper. Skapad av Gabriel Olsson som arbetar som frilansande bagare.

Källa: macksm.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.