Några av deltagarna i det 246 kilometer långa terrängloppet. Foto: Magnus Bodin

Sveriges längsta terränglopp korsar Skåne – två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 8:00 på fredagsmorgonen startade Sveriges längsta terränglopp, Trans Scania, på Långa bryggan i Bjärred. Under lördagseftermiddagen kom de första i mål – efter 24,6 mil.

Ett vanligt maraton, som är en omöjlighet för de flesta av oss, är 42 kilometer långt. Det här terrängloppet är 246 kilometer...

– Starten är på Långa bryggan i Bjärred. Sedan springer löparna tvärs över Skåne till andra kusten och vänder i Haväng. Målet är därefter i Lund, berättar Magnus Bodin, tävlingsansvarig på Trans Scania.

– Under större delen av loppet följer de tävlande Skåneleden, förklarar han.

I mål efter 33 timmar

18 deltagare ställde upp i årets tävling, som anordnades är för sjätte gången. Vid lunchtid på lördagen hade fem deltagare brutit.

– Några bröt för att de helt enkelt var helt slut och någon har brutit på grund av skador, berättar Magnus Bodin.

De första kom i mål i Lund vid 17.30-tiden på lördagen.

– Deltagarna har sprungit hela natten. Förra årets vinnare sprang på knappt 37 timmar och det ser ut som att den tiden kommer att slås i år.

Något som Martin Scharp från Malmö och Mikael Hedman från Stockholm lyckades med. De vann loppet på tiden 33 timmar, 33 minuter och 40 sekunder.

Ryggsäck med mat och dricka

Under loppets gång fick deltagarna ha med sig varsin ryggsäck med mat och dricka. Dessutom fanns det en så kallad dropbagplats vid Sövdesjön. Där kan de placera en väska med mat och ombyte om de behöver.

– Sedan är det många som stannar till vid lokala livsmedelsbutiker och handlar på vägen, tilläger magnus Bodin.

– Jag hörde att några hade stannat på en pizzeria i går kväll för att få lite ny energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.