På torsdagen invigde Statens Institutionsstyrelse ett nytt ungdomshem i Hässleholm. Foto: SVT

Sveriges största SiS-hem invigs i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen invigde Statens Institutionsstyrelse ett nytt ungdomshem i Hässleholm. Hemmet blir Sveriges största och ska ta emot 40 ungdomar som behöver tvångsvård.

Nu står bygget klart för Hässleholms nya SiS-hem och om tio dagar flyttar de första ungdomarna in. Målgruppen är skolpliktiga ungdomar som är LVU-placerade, enligt lagen om vård av unga.

På SiS-hemmet kan de få hjälp med utredning, samtal och behandling parallellt med skolundervisning.

De nya lokalerna har inneburit mer än en fördubbling av antalet platser för placerade ungdomar. Innan hade Hässleholms SiS-hem 18 platser. Det nya hemmet har plats för 40 ungdomar.

Målet med den nya verksamheten är att ungdomarna ska korta sin vistelse på SiS-hemmet.

– Man ska inte vara på institution för länge. Så tidigt som möjligt ska man träna sig ute i normaliserad miljö, säger institutionschefen Sverker Göransson.

Sveriges största ungdomshem

SiS, Statens institutionsstyrelse, bedriver särskilda ungdomshem där ungdomar får vård enligt LVU. SiS-hemmen växer på många platser i landet, men de nya lokalerna i Hässleholm blir Sveriges största.

Det är inte bara platserna för ungdomar som har ökat. Hässleholms nya SiS-hem har även medfört en tredubbling av antalet arbetstilllfällen, från en personalstyrka på 50 personer till 150 tillsvidareanställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.