Se i klippet ovan hur stor solcellsanläggningen utanför Sjöbo är. Och få reda på vilka djur som ska samsas med solpanelerna på platsen... Foto: Tobias Hedberg / Linda Ekström

Se Sveriges största solcellspark från ovan

Publicerad

Snart invigs Sveriges största solcellspark utanför Sjöbo. Bolaget bakom vill göra den dubbelt så stor och bygga fler anläggningar runt om i Skåne.

Den innehåller 21.000 solpaneler och är 17 fotbollsplaner stor. På torsdag invigs Sveriges största sollcellspark som ska ge el till drygt 1000 villor.

Projektledare Christian Jansson

– Förnybar energi är framtiden och dit vi måste ta oss nu, säger Christian Jansson, projektledare på Svea Solar som byggt anläggningen.

På torsdag är det dags för invigning och solpanelerna pluggas in i elnätet.

– Det känns bra och lite nervöst. Vi har elektriker på plats här nu som jobbar febrilt med det sista, säger Christian Jansson.

Han kan inte avslöja var och när, men det finns fler planer på att fånga upp den skånska solen.

– Vi har några projekt på gång för fler solcellsparker runt om i Skåne. Och så funderar vi på att fördubbla den här anläggningen i Sjöbo, säger Christian Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer