Rapporteringen om kvällsmaten för Siri Martinsson och de andra på det särskilda boendet Östergården i Trelleborg har fått många reaktioner. Foto: SVT

SVT kommenterar rapporteringen om äldrematen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skånes rapportering om hur Trelleborgs kommun har sparat pengar på att byta ut kvällsmaten på särskilda boenden har väckt starka reaktioner. Den beskrivs också som felaktig, fastän den kritiken inte har någon grund i den publicering som gjorts. Faktauppgifterna är riktiga, vilket kommunen själv bekräftar.

  • Trelleborgs kommun har infört en ny matsedel för kvällsmaten på det särskilda boendet Östergården på försök.
     
  • I ett mötesprotokoll hänvisar socialnämnden till att mycket av maten som lagas slängs och att det är både billigare och bättre att servera annan kvällsmat till de äldre, bland annat gröt, fil och ostkaka, som personalen själv köper in.
     
  • Något formellt beslut om att spara in pengar på kvällsmaten har ännu inte tagits av vare sig nämnden eller kommunstyrelsen. Men de nya matrutinerna drivs som ett projekt av personalen på boendet, på förslag från socialnämnden.
     
  • På det särskilda boendet Östergården bor äldre personer som har demens.

Alla dessa uppgifter och förhållanden har SVT Nyheter Skåne bekräftat via intervjuer med förvaltningschefer, personal och genom att läsa socialnämndens och servicenämndens mötesprotokoll där ärendet behandlats.

– Det här är en nyhet som berör människor som har svårt att göra sin röst hörd och då är det viktigt att fakta inte blandas bort. Siri Martinsson och de andra dementa på Östergården i Trelleborg får enklare kvällsmat än andra äldre i kommunen, till exempel gröt istället för grönpepparbiff. Detta trots att de betalar lika mycket, säger Göran Eklund, redaktionschef på SVT Nyheter Skåne.

SVT Nyheter Skåne har också publicerat menyn för alla måltider som de äldre på boendet får till kvällsmat under sex veckor. Där framgår det vad de serveras och att det handlar om kvällsmåltider, inget annat.

Trots det har rapporteringen kritiserats för att vara felaktig.

Som svar på alla reaktioner efter rapporteringen skickade Trelleborgs kommun ut ett mail där rapporteringen om kvällsmaten och den julbricka som de dementa på Östergården aldrig fick, anklagas för flera faktafel.

När SVT Nyheters reporter därefter mailade förvaltningscheferna för att få svar på vilka faktauppgifter som var felaktiga svarade kommunen att det inte fanns några fel i artiklarna:

”Vi har inte menat att du skrivit fel siffror på er hemsida. Vårt svar till de som mailat oss baserar sig på inte bara på vad SVT beskrivit, utan det all media skrivit samt vad som skrivits på sociala medier.”

..//.. ”Vi vet att du inte påstått det men andra har gjort. Vi har en annan meny i projektet på Östergården. Det är helt rätt. Till menyerna köper boendena in en hel del extra som inte redovisas i menyerna.”

Svaret är undertecknat av Annikki Tinmark, Erik Lidberg, Roger Granat, Eva-Lena Sandberg och Ann-Louise Luttrén, alla chefer vid serviceförvaltningen och socialförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldrematen i Trelleborg

Mer i ämnet