SVT besökte Lärkesholms gods och fikade med folk från trakten Foto: Firas Razak

SVT Nyheter Skåne fikade med publiken

Uppdaterad
Publicerad

I sex veckor har vi åkt Skåne runt och bjudit på kardemummabullar och lyssnat och diskuterat. Nu är vår #fikamedsvt-turné slut för den här gången – och det är dags att sammanfatta intrycken.

Med vår röda kaffekorg och våra goda bullar har vi under dom här veckorna besökt Höör, Örkelljunga, Tomelilla, Klagshamn och Borrby. Dessutom har vi träffat vårt nätverk och minglat här i tv-huset. Vi har träffat olika grupper – granngäng, familjer, föreningar. Överallt har vi mött stort engagemang och vi har lyssnat och antecknat och tagit med oss alla tankar hem.

Göran Eklund är redaktionschef på SVT Nyheter Skåne och han är överväldigad efter vår turné.

#fikamedSVT

– Vårt uppdrag är att känna publiken. Bara då vet vi om vår rapportering är relevant, säger han.

– Det här har gett oss så otroligt mycket.

Foto: Firas Razak

Skiljer sig mellan generationerna

Grupperna vi mött har alltså varierat i storlek och ålder. Men vissa saker har återkommit om och om igen.

Till exempel är det så tydligt att de ungas mediekonsumtion skiljer sig mycket från medelålders och äldre. De unga får i stort sett alla sina nyheter från sociala medier. De lägger mycket tid på youtube och bryr sig mest om det som kompisarna delar.

De som lämnat ungdomen bakom sig – i alla fall lite – konsumerar gärna nyheter på det vanliga sättet, även om de uppskattar playtjänster som gör att man kan titta när man vill och har övergivit papperstidningen och läser på nätet.

Många av de unga vi träffat har också efterlyst mer nyheter om ämnen som berör dem och deras vardag. De vill också gärna ha snabba nyhetssammanfattningar, med korta inslag och texter. De äldre efterlyser istället mer fördjupning och förklaringar.

På flera ställen har vi fått höra att sportens bevakning är för mycket inriktad på hockey och fotboll och att den är för Stockholmsfixerad. Riksnyheterna har också fått kritik för att man rapporterar för mycket från Stockholm. Och flera grupper tycker att det är för många inslag som handlar om det politiska spelet istället för om de konkreta politiska förslagen. Själva har vi fått kritik för att vi gör för många inslag från Malmö.

SVT Nyheter Skåne var i Klagshamn på vår #fikamedsvt-turné. Foto: Firas Razak

Efterlyst positiva nyheter

Och under varje besök har det blivit diskussion om att alla nyheter är så negativa, att det är mycket våld och elände och problem. Flera har efterlyst fler positiva nyheter, inslag som ger hopp i allt det mörka.

– Vi märker att det finns ett stort engagemang och därmed också många synpunkter på det vi gör, säger Göran Eklund

– Vi behöver bli bättre på att lyfta fram lösningar efter att ha beskrivit olika samhällsproblem. Vi måste ge sammanhang och fördjupning i det nyhetsintensiva område vi befinner oss i.

Och när det gäller det där med Malmö, så lovar han att synpunkterna på bättre spridning kommer att ge avtryck både i våra sändningar och på vår webb.

– Just nu har vi en satsning för att bättre bevaka hela Skåne och det kommer vi att fortsätta med, för här finns också en tydlig önskan, säger Göran Eklund.

Tack alla ni som vi fått hälsa på – och alla ni som anmälde ert intresse, men som vi inte hann med den här gången. Det kan bli så att det blir en ny chans.

– Fikabesöken har gett oss nödvändig info och därför måste vi fortsätta med denna kontakt i någon form, säger Göran Eklund.

Så vi låter den röda kaffekorgen vila lite – men vi behåller den här på redaktionen.

Foto: Firas Razak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet