Firas Razak, fotograf, Ylva Esping, Natalie Medic och Tove Hansson, reportrar. Längst till höger redaktören Helena Petersen Schön. Foto: Ghaith Jalawi

SVT Nyheter Skåne prisas

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av män som söker sexuella kontakter med barn vann Sverigejuryns uppskattning. SVT Nyheter Skåne och SVT Nyheter Helsingborg vinner SVT:s nyinstiftade Sverigepris för bästa granskande journalistik i 2015.

Priset går till journalisterna Natalie Medic, Tove Hansson, Ylva Esping och Firas Razak som ägnade månader åt att kartlägga de män som försöker få kontakt med unga flickor.

Representerar SVT

Vinsten av Sverigepriset innebär även att Groominggranskningen får representera SVT i den stora TV-tävlingen Prix Circom.

Sverigepriset delas ut i åtta olika kategorier. SVT Nyheter Skåne fick ett hedersomnämnande för polisaspirantgranskningen, där Ylva Esping och Olle Palm var drivande journalister.

Dessutom fick SVT Nyheter Skåne ett hedersomnämnande i kategorin Nyhetsberättande för Ivan Loftrups reportage om Parkinsonsjuke Magnus Carlsson. Sara Landqvist fick ett hedersomnämnande i kategorin VJ, vilket innebär att reportern filmar och redigerar själv.

Även de som får hedersomnämnande har en chans att ta hem Prix Circom i sin kategori.

Årlig utdelning

Circom är en sammanslutning av Public Service tv-bolag i Europa. Varje år delar man ut Prix circom regional programme Award.

– Vi började förra året en ny satsning på granskande journalistik och det är fantastiskt att den fått sådant genomslag och nu också både vinner pris och hedersomnämnande. Det inspirerar oss att fortsätta granska, ett av public services viktigaste uppdrag. Idag är vi glada och stolta, säger Göran Eklund, redaktionschef och ansvarig utgivare.

– Att vi får hedersomnämnanden i kategorierna VJ och nyhetsberättande visar att vi ligger långt fram på två andra viktiga områden.

Så lyder juryns motivering:

Visa

”För att genom ett kreativt och kvalificerat journalistiskt arbete kunnat påvisa att samhället inte lyckats stoppa kända och även redan dömda pedofiler från att fortsätta ta sexuella kontakter med barn på nätet. Reportagen visar på en flathet från myndigheternas sida som inte reagerar med tillräcklig skärpa för att skydda de unga.

Journalisterna har inte nöjt sig med att påvisa omfattningen av män som tar sexuella kontakter med barn, utan har kartlagt vilka förövarna är och har därmed kunnat visa för publiken att de finns både bland politiker och bland dem som jobbar med unga.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet