SVT:s reporter berättar vilka som berörs av uppgraderingen och vad den innebär och Beatric Lorentzon på Teracom tipsar om hur du kan kolla om din tv eller digitalbox kommer att funka efter omläggningen. Foto: SVT/Teracom

SVT:s kanaler uppgraderas – så vet du om din TV klarar signalen

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer alla SVT-kanaler enbart att sändas i HD-kvalitet. I Skåne börjar omställningen den 28 oktober.

Just nu pågår en uppgradering av ett 20-tal tv-kanaler i marknätet som tas emot genom en vanlig tv-antenn. Flera etapper runt om i landet är redan genomförda och nu har turen kommit till Skåne, Blekinge och Halland.

– Den har gått bra, arbetet gick som förväntat, det var ett smidigt överförande, säger Beatric Lorentzon, kommunikatör på Teracom.

I Skåne börjar omställningen den 28 oktober och då kommer det att vara avbrott och störningar i tv-sändningarna mellan 10 och 18.

Ny utrustning kan behövas

Förutom att fler kanaler kommer att kunna ses i bättre upplösning, HD, så innebär uppgraderingen också att samtliga SVT:s kanaler, liksom TV4 och kanal 5 kommer att övergå helt till HD-sändningar.

HD-kvaliteten gör att du kan behöva ny utrustning för att kunna ta emot signalerna. Oavsett om du har ny eller gammal utrustning kan du behöva göra en kanalsökning för att se kanalerna igen.

Se i klippet vad omställningen innebär och hur du kan testa tv-mottagaren i din TV eller digitalbox redan nu.

Då uppgraderas signalen

2021-10-05 Etapp 1 – Stockholm, Uppland, Södertälje, Gävle & Norrköping/Valdemarsvik

2021-10-19 Etapp 2 – Norrland & Västra Dalarna

2021-10-21 Etapp 3 – Östra Dalarna, Värmland, Närke, Västmanland, Östergötland, Småland, Gotland, Öland & Skövde

2021-10-26 Etapp 4 – Göteborg, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Bohuslän & Dalsland

2021-10-28 Etapp 5 – Skåne, Blekinge & Halland  

Arbetet kommer ske mellan 10 och 18 på de aktuella datumen och kan leda till kortare sändningsuppehåll.

Alla hushåll som tar emot tv genom en vanlig antenn via marknätet berörs. Den som bor i ett flerfamilijshus och tittar genom kabel-tv påverkas inte- Inte heller den som tittar via satellit-tv eller iptv kommer att märka någon skillnad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.