Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sydsvenskans sajt utsatt för hackerattack mitt under rösträkningen

Uppdaterad
Publicerad

Under rösträkningen på valkvällen utsattes flera tidningar inom Bonnier News för misstänkta hackerattacker. Det gjorde att Sydsvenskans sajt låg nere under 45 minuter.

– Det är otroligt allvarligt, säger ansvarig utgivare Jonas Kanje.

Det handlar om minst två olika hackerattacker som Sydsvenskan och andra tidningar inom koncernen Bonnier News ska ha blivit utsatta för under valkvällen.

Den första attacken riktades direkt mot Sydsvenskan, men tidningen lyckades avvärja attacken. Den andra attacken ska ha riktats mot en annan tidning i koncernen Bonnier News och fick effekt för Sydsvenskans läsare.

– Det är svårt och obehagligt att tänka sig in i vad som rör sig i huvudet på de personer som utför de här attackerna, säger Jonas Kanje, ansvarig utgivare på Sydsvenskan.

Sajten låg helt nere

De skedde under en ganska kritisk tidpunkt för rösträkningen, mellan 21.45 och 22.30.

– Det påverkade läsarna mycket under den korta men viktiga perioden, stundtals låg sajten helt nere, säger Sydsvenskans ansvariga utgivare Jonas Kanje.

Det är oklart vem eller vilka som låg bakom attacken.

Varför tror du att attacken riktades just mot er?

– Man kan spekulera i att någon vill bråka med oss men också att någon vill skada journalistiken och demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.