Genom arbetet mot grov organiserad brottslighet i södra Sverige kunde förra året drygt 94 miljoner kronor återföras till staten, berättar Mats Berggren, underrättelsechef vid polisen region Syd. Foto: Johan Dernelius

Insatser mot grov brottslighet – staten fick tillbaka 94 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2009 finns ett omfattande myndighetssamarbete för att bekämpa ekonomisk brottslighet i Södra Sverige. Från förra året har man fått in 94 miljoner, totalt räknar man med att få in nästan 128 miljoner kronor.

Det är sammanlagt 23 regionala och nationella myndigheter som samverkar för att komma åt den organiserade ekonomiska brottsligheten i polisregion syd, det vill säga Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.

Nära 128 miljoner

Polisen, försäkringskassan, skatteverket, pensionsmyndigheten, bolagsverket och arbetsförmedlingen är några av de myndigheter som finns med. Under förra året fick de in nästan 127,8 miljoner kronor i form av stoppade utbetalningar, utmätta tillgångar, återkrav och upptaxerad skatt.

– Summan är ungefär den vi legat på de senaste fem åren. Det är ju mycket pengar vi drar in till staten, pengar som nu kan användas till de som behöver dem i stället för att gå till kriminella, säger Mats Berggren, poliskommissarie och ordförande i Samverkansrådet Syd.

Strategiskt utpekade personer

De har koncentrerat sig på strategiskt utpekade personer utifrån tre kriterierier. Det första är att de är beredda att använda våld i sin verksamhet, det andra att de sysslar med otillåten påverkan av myndighetspersoner eller andra beslutsfattare och det tredje att de sysslar med företag i näringsverksamhet.

Arbetet ledde i fjol inte bara till att staten fick in pengar , utan också till att ett tiotal personer dömts till sammanlagt 45 års fängelse och 13 års näringsförbud, och till att cirka 100 kilo narkotika beslagtagits.

Fusk med tandvårdsbidrag

Ett särskilt område de undersökte i fjol var en relativt ny företeelse, nämligen fusk med tandvårdsbidrag.

-  Det har bildats tandvårdsbolag som egentligen inte har till syfte att ge några behandlingar över huvud taget, utan i stället att blåsa försäkringskassan på tandvårdsersättningar. Det finns också fall där man lämnat uppgift till försäkringskassan att en behandling har kostat 20 000 kronor, när den i själva verket har kostat 2 000, säger Patrik Andersson, enhetschef på Skatteverket i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.