Den stora stamnätförbindelsen från Mellansverige har upprepade gånger försenats. Förra veckan sköts igångsättningen av Sydvästlänken upp från mars till augusti. (Arkivbild.) Foto: SVT

Risk för skenande elpriser när Sydvästlänken försenas

Uppdaterad
Publicerad

De ständiga förseningarna av elledningen Sydvästlänken riskerar att leda till skenande elpriser. Det befarar ordföranden i Skånes effektkommission Anna Jähnke (M). Driftstagningen är nu uppskjuten från mars till i augusti.

– De extrema pristoppar som skapades under våren och sommaren 2020 var inte acceptabla. Region Skånes effektkommission ställer nu frågan till Svenska kraftnät: Hur ska samma situation undvikas i år?, säger Anna Jähnke (M) i ett pressmeddelande. 

El från Mellansverige

Anna Jähnke, som även är ordförande i regionala utvecklingsnämnden, konstaterar att stamnätsförbindelsen från Mellansverige upprepade gånger försenats. Senast förra veckan sköts drifttagningen upp från mars till i augusti.

Sydvästlänken sträcker sig från Hallsberg till Hörby i Skåne. När länken är i full drift ökar överföringskapaciteten mellan mellersta och södra Sverige med upp till 25 procent.

– Det finns ett stort behov av att förbättra Skånes elförsörjning. Elektrifiering av samhället är nödvändigt för att nå klimatmålen. Men då måste det finnas tillräckligt med effekt på rätt plats och i rätt tid, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Konsumenterna drabbas

Risken är att det går ut över konsumenterna. Under våren och sommaren 2020 var flera kärnkraftverk avstängda. Svenska kraftnät begränsade då överföringen från norr till söder kraftigt, med skenande elpriser i södra Sverige som följd. 

Region Skåne har tagit initiativ till en effektkommission för att samla de aktörer som tillsammans värnar elförsörjningen i länet.

Effektkommissionen startade sitt arbete i februari 2021. Den omfattar Region Skåne och länsstyrelsen, kommunerna Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och Ystad samt förbundet Skånes kommuner. Dessutom ingår elproducenterna Öresundskraft, Eon, Kraftringen, Ystad Energi, C4 Energi, Uniper samt Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Källa: Region Skåne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer