Taekwondo – en av få sporter som växer

Uppdaterad
Publicerad

Medan antalet aktiva minskar i de stora sporterna ökar de i kampsporten taekwondo. Allra störst är den i Skåne.

Taekwondo är en sport där man tävlar i olika klasser. Men träningen är ofta gemensam för män och kvinnor, korta och långa samt unga och gamla. Det är inte ovanligt att föräldrar och barn tränar tillsammans.

– Jag började eftersom min son höll på med det och jag tycker det är jätteroligt, säger Malin Persson, mamma till 15-årige Jim som förklarar varför han gillar taekwondo:

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Det är kul att få sparka på folk, säger han med glimten i ögat.

Taekwondo är inte en av de största sporterna, men det är en av få som växer. I hela landet finns omkring 12 000 deltagare. Särskilt stor är sporten i Skåne. Nästan en tredjedel av de aktiva finns här och det är många som kommer från de stora lagsporterna.

– Det är en väldigt stor skillnad mellan taekwondo och lagsporter. Vi hjälper varje individ och man kan utvecklas utifrån de egna förutsättningarna som individ. De får arbeta i sin egen takt och om vi märker att de inte hänger med så hjälper vi dem. De med högre bälte stöttar dem med lägre, säger Krister Söderblom, ordförande i Eslövs Taekwondoklubb.

Medan man i många andra sporter lägger av en bit efter trettio så är taekwondo en av sporterna där man kan hålla på långt upp i åren.

– Jag fyllde femtio förra året och tycker det här är perfekt. Jag tränar lika hårt som de andra och blir pigg av det, säger Krister Söderblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet