Tågpersonal får rätt till schemalagda kisspauser

Uppdaterad
Publicerad

I en dom i förvaltningsrätten får nu tågpersonalen rätt till bestämda toalettpauser. Arbetsgivaren är skyldig att se till att ingen behöver jobba längre än två och en halv timme utan att ha tillgång till en toalett.

Arbetsmiljöverket har tidigare beslutat att Arriva skulle ordna med toalettpauser till personalen efter två och en halv timme. Men företaget överklagade då beslutet till förvaltningsrätten.

– För de flesta är det en självklarhet att kunna gå på toaletten när man vill på sin arbetsplats, men inte för oss. Vi måste planera hur mycket vi dricker och hur långt vi ska köra, säger Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Pågatågen till SVT Nyheter Skåne.

Arriva anser bland annat att inplanerade pauser skulle innebära orimligt ökade kostnader och svårigheter att lägga bra scheman för personalen.

– Personalen har idag rast inom minst tre och en halvtimme med möjlighet att gå på toalett, men inte alltid på en personaltoalett, säger Christer Ekelund, kommuniaktionschef på Arriva.

Går på personalens linje

Men under fredagen kom domen som gav personalen rätt. Förvaltningsrätten konstaterar att det är olämpligt att hänvisa lokföraren och tågvärdarna till kundtoaletterna på tågen.

Eftersom det endast finns personaltoaletter på vissa stationer, måste därför arbetsgivaren se till att personalen får tillräckligt långa pauser så de kan gå på toaletten där.

– Det känns underbart med den här domen. För personalen är det här en upprättelse, säger Ola Brunnström.

Men på Arriva tas inte domen emot med samma glädje.

– Det lutar åt att vi kommer att överklaga, men vi har inte fattat något beslut om det än, säger Christer Ekelund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer