Vid lunchtid började tågen rulla som vanligt igen, men med vissa följdförseningar. Foto: Johan Nilsson/TT

Kabelfel efter banarbete orsakade morgonens tågstopp

Publicerad

Ett kabelfel stoppade tågtrafiken mellan Lund C och Malmö C på måndagen. Under flera timmar kunde inga tåg köra på sträckan. Stoppet påverkade ett stort antal resenärer på måndagen.

Tågtrafiken mellan Malmö och Lund stannade redan vid 5-tiden på måndagsmorgonen. Orsaken till stoppet var ett återkommande signalfel som i sin tur berodde på ett kabelfel som inträffade redan i helgen.

– Natten mellan lördag och söndag gjorde vi ett omfattande banarbete. När vi skulle öppna för trafik igen, fick vi larm om signalfel. Våra reparatörer trodde först att de åtgärdat problemet, men signalfelet kom tillbaka och inatt letade de vidare efter var felet satt. Det visade sig att det var en kabel som var skadad i Arlöv, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Skånetrafiken.

Trafiken började köra som vanligt igen vid lunchtid på måndagen, men det var fortfarande följdförseningar och inställda tåg till följd av det tidigare tågstoppet.

Hur många resenärer berördes av tågstoppet?

– Det kan Trafikverket inte svara på. Vi vet bara att det var jättemånga tåg som påverkades. Alla tåg som kör på den sträckan mellan klockan 5-12 stoppades. Det är en otroligt trafikerad sträcka, säger Katarina Wolffram.

Är det säkert att kabelfelet är åtgärdat nu?

– Allt ska vara åtgärdat nu, säger Katarina Wolffram på Skånetrafiken, vid 15.30-tiden på måndagen till SVT Nyheter Skåne.                

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer