Den svenska tanten hyllas i ny utställning på Bosjökloster Foto: Bernard Mikulic

Tanten och hennes handväska hyllas i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Susanna Arwins har arbetat med tanten som tema i flera decennier. I utställningen ‘Tantfullness’ på Bosjökloster har hon också gjort handväskor i glas vars innehåll man kan se.

I helgen invigdes utställningen ”Tantfullness” på Bosjökloster. Konstnären Susanna Arwin skildrar den svenska tanten med skulpturer, fotografier, målningar och glaskonst.

– En förebild är min mormor. Hon hade fred med livet och hon kunde ha fred med andra och inte bara sig själv. Tanten som jag tänker mig är en bortglömd ras. Hon håller ju på att försvinna helt och hållet. Vad jag vill göra är att behålla de inre värdena på tanten, säger Susanna Arwin.

Ny glaskonst

Susanna Arwins mest kända verk är skulpturen ”Med handväskan som vapen” som inspirerats att ett klassiskt fotografi av en kvinna i Växjö som svingar sin handväska mot en nazist i en demonstration. Susanna Arwin är uppväxt i glasriket i Småland och till den här utställningen har hon helt ny glaskonst med tant-tema.

– Jag insåg att jag kan visa objektet inne i handväskan av glas och då kan man se vad har kvinnan i handväskan. Och då blev det spännande med glas, säger Susanna Arwin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.