Oroligheterna började efter att den främlingsfientlige politikern Rasmus Paludan hållit en demonstration vid Blågårds Plads i Köpenhamn. Foto: Mathias Øgendal / RITZAU

Tårgas vid protester i Köpenhamn

Publicerad

23 personer har gripits efter oroligheter på flera håll i Köpenhamn under söndagen och natten mot måndagen. Sex av dem kan anhållas under måndagen, meddelar polisen på Twitter.

Oroligheterna började på söndagen, då den främlingsfientlige politikern Rasmus Paludan höll en demonstration vid Blågårds Plads.

Enligt polisen blev han attackerad av motdemonstranter. Bråk utbröt vilket bland annat ledde till stenkastning mot polisen.

Oroligheter blossade sedan upp på flera håll i staden och i stadsdelen Christiania använde polisen tårgas när upprorsmakare satte eld på barrikader. Det har också brunnit i containrar och bilar har stuckits i brand, enligt räddningstjänsten.

Totalt har 90 utryckningar till bränder skett. 70 av dem kan knytas till oroligheterna.

Rasmus Paludan kritiserar polisen för att inte ha gjort tillräckligt för att skydda hans yttrandefrihet under demonstrationen. Han hävdar att han blev beordrad att lämna området efter att oroligheterna börjat, rapporterar Danmarks Radio.

Paludan uppger för Ritzau att det finns planer på att genomföra en ny demonstration på samma plats klockan 13.30 på tisdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer