Christian Cedermarker fick NMR-klistermärken uppsatta på sitt skyltfönster. Foto: Lisa Ovesen

Tatuerare utsatt för nazistisk hatkampanj

Publicerad

Nyligen satte Nordiska motståndsrörelsen, NMR, upp hotfulla klistermärken på flera skånska kommunhus. Nu har även en tatuerare i Skurup fått skrapa bort ett NMR-märke från sitt skyltfönster.

– Min regnbågsflagga sticker i ögonen på någon, konstaterar Christian Cedermarker.

Det tog ett tag innan han inifrån sin tatueringslokal upptäckte att det satt något på skyltfönstret där en stor regnbågsflagga hänger. ”Mångkulturellt område – beträd på egen risk” stod det på lappen.

– Att folk lägger den energin på att visa förakt för andra människor gör mig fruktansvärt arg och trött, säger Christian Cedermarker. Men jag hymlar inte med att jag tror på allas lika rättigheter.

”Oroväckande”

För nån vecka sen klistrades även NMR-lappar på kommunhusen i bland annat Skurup, Trelleborg, Kristianstad och Eslöv, men det är ovanligt att enskilda företagare drabbas, säger Magnus Alm (S), kommunalråd i Skurup.

– Det är oroväckande, man ska vara fri och trygg i sitt  företagande oavsett vilket typ av verksamhet man bedriver.

”Jag är inte rädd”

När en näringsidkare i somras i Kivik fick flera NMR-lappar klistrade på sin lokal och sin bil väckte det starka känslor i byn. Många andra företagare valde att hissa regnbågsflaggor som stöd.

– Jag är inte rädd, säger Christian Cedermarker. Vill de prata så är det bara att komma hit.

Samtliga hotfulla lappar och ”varningar” som NMR klistrat upp på skånska kommunhus och hos enskilda företage är polisanmälda.

– Polisen och SÄPO, men även vår säkerhetsavdelning, har ganska bra koll på vilka de här individerna är, säger Magnus Alm (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.