Foto: SVT

Dansk taxichaufför misstänks för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

En dansk taxichaufför har gripits på den svenska sidan av Öresundsbron som misstänkt för människosmuggling. Och smugglingen av asylsökande slår nya rekord.

Taxichauffören, en dansk medborgare i 35-årsåldern greps efter att polis kontrollerat bilen på Lernacken. Passagerare i taxin var en man utan id-handlingar som söker asyl i Sverige.

Det var det andra liknande fallet på kort tid i Malmö. Tidigare under helgen greps en svensk taxichaufför vid Lernacken misstänkt för människosmuggling.

– I bilen var det de tre passagerare från Syrien som uppgav att de ville söka asyl i Sverige, säger Maya Forstenius, informatör vid polisen region Syd.

Sedan Sverige började tillämpa id-kontroller från Danmark den 4 januari misstänker polisen att fler flyktingar tar taxi över Öresundsbron.

Humanitära skäl

Flyktingsmugglingen i Skåne slår nya rekord. Förra året anmäldes 114 fall i Skåne. Det rapporterar Sydsvenskan.

De allra flesta fallen är från Malmö och Helsingborg – och för Malmös del har antalet anmälningar tredubblats. Det handlar både om personer som bor i Sverige och som hämtat anhöriga i Danmark och om utländska medborgare som kört passagerare som de hämtat upp längre ner i Europa

Enligt polisen är det bara en handfull av de som anmälts som tagit betalt för smugglingen. Resten uppger att de hjälpt till av humanitära skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.