• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skillinge teater har skapat en vandrande scenföreställning som de döpt till 30 000 dagar – Livet en vandring Foto: Patrik Cegrini/SVT

Teatervandring väcker liv i Österlens fiskebyar

Publicerad

Skillinge teater har skapat en vandrande scenföreställning som de döpt till 30 000 dagar – Livet en vandring, som anspelar på vår medellivslängd.
Vandringen utgår från fiskebyn Skillinge på Österlen där människor levt med döden i sin närhet.

Istället för en sittplats och en scen får man som publik hörlurar och förses med karta. Föreställningen uppstod redan förra året när ingen annan teater kunde spelas på grund av coronapandemin.

– Vi har en stark publik så vi insåg att vi måste göra något, säger Karin Johansson-Mex, som skrivit manus och som med sin man driver teatern i Skillinge.

– Vi hade en engagerad ljudtekniker, Tim Bishop som arbetar med tredimensionellt ljud, så vi valde att göra en historia med ljudet och utifrån platsen, Skillinge.

Ortsbor engagerade

Vandringen går genom fiskebyn och är en filosofisk och existensiell betraktelse över livet och döden i de österlenska fiskebyarna med döden ständigt närvarande. I hörlurarna ett surroundljud som väcker liv i de nu tysta gränderna och den numera ganska tomma hamnen där en gång stora skepp låg förtöjda.

– Vi har haft mycket samtal med de äldre i byn, med Skillinge museum och läst böcker, berättar Karin Johansson-Mex.

I år kan teatern sätta upp den pjäs de skulle spelat förra sommaren, Hamlet, men vandringsföreställningen fortsätter för andra året i rad och har varit efterfrågad.

– Det har varit många, framförallt från bygden som själva har förlorat farfar, pappa, farbröder, söner, som kommit hit och gått flera gånger, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer