Foto: Janerik Henriksson/TT

De flesta av Tele2s kunder kan ringa igen

Publicerad

Tele2 fick återigen stora problem med sitt telefonnät på tisdagen. På förmiddagen drabbades Tele2s abonnenter av liknande störningar som de hade problem med även under måndagskvällen. Plötsligt bröts telefonsamtalen eller kunde inte kopplas fram.

Efter lunchtid på tisdagen började abonnenterna kunna ringa igen och telefonsamtal kunde åter kopplas fram. Orsaken till driftstörningen var lokaliserad.

– Felet är en central utrustning som kopplar röstsamtal till andra teleoperatörer samt även till eller via Tele2s företagsväxlar. Nu ser vi att våra åtgärder ger resultat. Nu går majoriteten av samtalen fram, men vi jobbar fortfarande på att avhjälpa felet helt och hållet, säger Louise Ekman, presschef på Tele2, strax efter klockan 13.30, till SVT Nyheter Skåne.

Klurigt telefonfel

Även SVT:s företagsväxel drabbades av driftsstörningarna, men även den fungerar igen. Vid telefoniproblem kan SVT:s läsare och tittare alltid nå redaktionen via mejl på skane@svt.se eller helsingborg@svt.se.

Sms och datatrafik har inte påverkats av Tele2s driftstörningar.

Vad beror felet på utrustningen på?

– Mobilnätet är komplext och det gör att även felet är komplext. Vi kommer att utreda de bakomliggande orsakerna senare, men just nu fokuserar vi på åtgärderna. Vi har gjort stora framsteg och hoppas att hela felet ska vara avhjälpt under eftermiddagen, säger Louise Ekman.

Enligt Tele2 fungerade all trafik från klockan 14.20 på tisdagen mot samtliga operatörer. De uppger på sin hemsida att kunder fortfarande kan uppleva problem med att ringa till Telenor på grund av kvarstående kapacitetsbegränsning.

SOS Alarm slog larm

Hur många abonnenter som drabbats av de senaste dagarnas driftstörning, är oklart.

Enligt Tele2s senaste kvartalsrapport hade företaget totalt 3,8 miljoner privat- och företagskunder (varav 900 är företagskunder).

Driftstörningen pågick mellan klockan 14.50 och 19.20 måndagen den 17 juni. Problematiken återkom sedan igen på tisdagen den 18 juni mellan klockan 9.05 och 14.20.

– Det är mycket olyckligt att våra kunder får problem idag igen, sa Louise Ekman, presschef på Tele2, på tisdagsmorgonen till SVT.

Tele2 rekommenderade att man ringde via WhatsApp eller Messenger under pågående driftstörning.

SOS Alarm gick ut med följande krisinformation om störningen:

”Just nu har Tele2 störningar i mobilnätet. Har du ett Tele2-abonnemang och inte kommer fram på 112, ta ut ditt sim-kort och ring igen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer