Den 14 december i år slog polis till mot en rad bostäder för att gripa personer som kopplades till terrorplanerna. Foto: Emil Nicolai Helms

Terrorplaner i Danmark kopplas till Hamas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare som utreder misstänkta terrorplaner i Danmark har funnit kopplingar till palestinska Hamas. Sju personer misstänks av dansk polis ha varit inblandade i planeringen, bland dem en gängkriminell från Malmö.

Totalt sju personer misstänks ha varit med och planerat någon form av terrorbrott i Danmark, bland dem en gängkriminell från Malmö. Den 14 december slog polis till mot en rad bostäder i bland annat Köpenhamn, Odense och Århus.

Från Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu spreds tidigt svårbekräftade underrättelseuppgifter om att det fanns en koppling till den terrorstämplade islamiströrelsen. När detta nu bekräftas är det en av få detaljer som blivit kända.

– Den uppgiften behöver inte längre omfattas av de stängda dörrarna, säger åklagaren Anders Larsson till Ritzau.

En släppt på fri fot

Än så länge är nästan ingenting känt om vad de misstänks ha planerat.

Tre personer sitter häktade: en 58-årig man, som enligt danska mediers beskrivning har förekommit i den offentliga debatten i Danmark, samt två kvinnor som är omkring 20 år gamla.

Tre personer har även häktats i sin frånvaro och den sjunde misstänkta personen har släppts på fri fot då det inte fanns tillräckliga skäl för häktning.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard anser att Hamaskopplingen understryker att det finns ett allvarligt hot.

– Det är klart att detta också bekräftar att terrorhotet mot Danmark tyvärr är allvarligt, men att vi som tur är också har en duktig och uppmärksam polis och en säkerhetstjänst som varje dag gör sitt yttersta för att skydda oss, säger han.

Koppling till kriminellt nätverk

Bland personerna som greps den 14 december sades det tidigt också finnas koppling till det kriminella gänget Loyal to familia (LTF) som har förbjudits i Danmark.

I nära anslutning till den danska polisens tillslag skedde också tillslag i Tyskland, där flera utpekade Hamasmedlemmar greps misstänkta för att planera terrorattacker mot judiskt kopplade mål. Men enligt dansk polis sågs då ingen direkt koppling mellan fallen.

Bland de misstänkta finns en gängkriminell från Malmö. Något SVT Nyheter Skåne tidigare rapporterat om:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tungt beväpnad polis vaktar tingsrätten i Frederiksberg i Köpenhamn efter tillslaget mot flera terrormisstänkta i Danmark den 14 december 2023. Bland de misstänkta finns personer med kopplingar till både den danska och svenska gängkriminella miljön. Foto: Emil Nicolai Helms

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.