Thaiboxning hjälper unga klara skolan

Publicerad

Att träna thaiboxning hjälper många unga att klara skolan bättre. Det visar ett projekt i Lund som nu fått stöd av statliga ungdomstyrelsen. Metoden ska spridas över landet.

– Förhoppningsvis kan den inspirera en och annan fritidsledare och socionom, säger Toni Guinovic, ledare för thaiboxklubben.

Många unga samlas nästan varje kväll i thaiboxklubbens lokaler. De tränar, och de samtalar mycket med tränarna och ledarna för klubben.

– Man kan få hjälp med allt här, säger Abdul Khattab. Läxor, problem, de löser allt.

Det kräver hård disciplin och stort tålamod för att bli en duktig thaiboxare. Att träna upp de egenskaperna har visat sig hjälpa många ungdomar även utanför träningen.

– De får lära sig att inte ge upp, berättar tränaren Marco Hellström. Och de får lära sig att folk kan säga dumma saker, men att det är ingen anledning att börja slåss. Där kommer tålamodet in.

Träningsdisciplinen har hjälpt sjuttonårige Idriss Chab att klara skolan bättre.

– Jag tänker på pluggandet som en träning, jag får inte ge upp, berättar han. Det har gett mig bättre betyg.

Ledaren Toni Guinovic berättar att en del ungdomar kommer till klubben med inställningen att det går att tjäna snabba pengar, få en fin bil, respekt, utan att ha ett jobb.

– Men de tar aldrig med i kalkylen att de allra flesta åker fast, sitter i fängelse. Vi bjuder in de som avtjänat långa straff för att berätta om priset för en kriminell verksamhet. Då förstår de att kalkylen inte håller.

Med pengar från statliga ungdomstyrelsen ska nu thaiboxklubben i Lund ställa samman en manual och en DVD för att sprida sin metod  att hjälpa ungdomar över landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer