På grund av personalbrist fick Therés mamma palliativ vård på akuten. Foto: SVT

Therés mamma väntade på akuten i 18 timmar: ”Är maktlös”

Publicerad

När Therés Svenssons mamma Inger, 79 år, sökte akut vård i februari 2019 fick hon vänta i 18 timmar på akuten för att få komma till en vårdavdelning.

På sjukhuset bedömde man att Inger skulle få palliativ vård, men på grund av personalbrist fanns det ingen plats för Inger på vårdavdelningen. Det ledde till att hon och dottern Therés fick vänta i 18 timmar på akuten.

– Man är maktlös, det är inte lugnt på akuten. Även om det var tomt på personal så var det andra människor där, säger Therés Svensson.

Till slut fick Inger plats på en vårdavdelning, där hon senare avled. IVO, inspektionen för vård och omsorg, har bedömt att Inger fick rätt medicinsk hjälp – men att hon skulle ha fått komma till en avdelning snabbare eftersom att hon fick palliativ vård.

Högst andel överbeläggningar i Skåne

Under de senaste åren har andelen överbeläggningar ökat och i Skåne är andelen allra högst.

– Det är helt ovärdigt, så där vill man verkligen inte att det ska vara. Vår personal på akuten gör sitt allra bästa, men det hjälper inte om de inte får stödet. Vi måste förbättra det, säger Camilla Mårtensen (L), ordförande i SUS sjukhusstyrelse.

Hör Therés berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.