• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Förundersökningsledare JB Cederholm leder utredningen av mordet på 16-årige Ahmed Obaid Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Tiden talar emot att hitta Ahmed Obaids mördare

Publicerad

Polisen jobbar fortfarande med ett tiotal teorier om varför 16-årige Ahmed Obaid kan ha blivit mördad. I takt med att tiden går så riskerar ett genombrott i utredningen att komma allt längre bort.

– Jag har jobbat i 20 år med detta och har man inte en utpekad eller trolig gärningsman inom de första 48 timmarna så kan det ta väldigt lång tid, säger förundersökningsledare JB Cederholm.

Det var strax före klockan 19 på torsdagskvällen som polisen fick larm från flera uppringare om en misstänkt skottlossning vid en busshållplats på Amiralsgatan i höjd med påfarten mot Adlerfeldts väg i Malmö. På platsen hittades 16-årige Ahmed Obaid skottskadad. Han fördes direkt med ambulans till sjukhus. Vittnesuppgifter från brottsplatsen är vaga.

– Vi har uppgifter som säger att en man, förmodligen yngre, springer från platsen strax efter skjutningen. Det är den vi tror är gärningsmannen.

Hur värdefulla uppgifter är det?

– Det är vagt.

Famlar i blindo

Polisen tror inte att någon typ av gängkriminalitet ligger bakom pojkens död. I övrigt är utredningen inte på väg mot något genombrott. 

– Vi har ingen frihetsberövad och inget nära förestående, fortfarande spretar det rätt så ordentligt vad det gäller tänkbara motiv, säger JB Cederholm, mordutredare i fallet.

Om mordet skulle vara en felskjutning, en teori som polisen fortfarande inte uteslutit helt,  så innebär det ytterligare svårigheter att hitta gärningsmannen.

– Vi utgår alltid att det finns någon form av relation mellan profil och gärningsman, det är det normala. Man brukar kunna hitta gärningsmannen i kretsen kring offret. Är det en felskjutning så har vi inget motiv, då famlar vi väldigt mycket i blindo.

Vad är det som gör det så svårt att närma sig ett gripande?

– Hade vi fått folk att berätta vad de vet hade det varit betydligt lättare, jag är övertygad om att många i den här staden vet vem eller vilka som är mördaren men de berättar inte det för oss. Det krävs att man är beredd att vittna i en domstol och det är folk inte beredda att göra idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet