Polisen vid gripande av 45-åringen i mars. Arkivbild. Foto: Mikael Nilsson

Tidigare mordmisstänkt frias och får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Den 16 mars hittades en död man i Lund. Nu frias mannen som tidigare misstänktes för mord. En annan man döms för grov misshandel av den tidigare misstänkte.

En man i 30-årsåldern hittades död utomhus i ett bostadsområde i Lund i mars. Strax därefter greps en 45-årig man i närheten av brottsplatsen. Dagen därpå greps även en 36-årig man. Händelsen rubricerades först som mord, men omrubricerades senare som grov misshandel och olaga frihetsberövande. Den tidigare misstänkte 45-åring frias nu från åtalspunkterna.

Han åtalades för att ha knivhuggit den senare avlidne mannen upprepade gånger i benet, och låst in honom och 36-åringen i sin lägenhet.

Medan de båda männen hölls inlåsta attackerade 36-åringen 45-åringen och knivhögg honom i ansiktet, på överkroppen och på ena handen.

36-åringen döms nu till 1,5 års fängelse för grov misshandel. Han ska även betala ut skadestånd på 20 000 kronor till 45-åringen.

Det finns ingen bevisning som knyter 45-åringen till den kniv som används vid de skador som den döde mannen avlidit av. Därför frias 45-åringen. Det saknas även tillräckliga bevis för frihetsberövandet, så även där frias 45-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.