Konkurrenter. Chefredaktörerna på Ystads Allehanda respektive Sydsvenskan – Lars Mohlin och Jonas Kanje. Foto: Patrik Cegrini/Anders Eeg-Olofsson

Ny satsning öppnar för tidningskrig om skånska nätläsare

Uppdaterad
Publicerad

Mediekoncernen Bonnier kommer under nästa år att starta flera lokala nyhetstidningar i Skåne. Nya läsvanor möjliggör den nya satsningen, menar Sydsvenskans chefredaktör.

Bonnier har nyligen köpt upp en rad webbadresser med anknytning till olika skånska orter och med ordet ”tidning”.

Jonas Kanje är chefredaktör på Bonnierägda Sydsvenskan och bekräftar att koncernen under nästa år kommer att starta lokala, betalda nyhetssajter på flera orter. Hässleholm och kommunerna i mellanskåne är först ut.

– Det blir nyhetsuppdateringar och reportage från vad som händer i de här städerna, säger Jonas Kanje.

Jonas Kanje är chefredaktör på Sydsvenskan Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

SVT Nyheter Skåne erfar att även Ystad ska bli en av de orter där Bonnier ska starta en nyhetssajt, men enligt Jonas Kanje är något formellt beslut om detta inte fattat ännu.

Dubbla känslor för konkurrenten

Lars Mohlin är chefredaktör på Ystads Allehanda, som är den dominerande tidningen i sydöstra Skåne och ägs av koncernen Gota media.

Lars Mohlin är chefredaktör på Ystads Allehanda. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Han säger att det är dubbla känslor kring kommande konkurrens.

– Journalisten i mig välkomnar all konkurrens för vi blir bättre då men sen är den ekonomiska biten en annan sak, säger han.

Enligt Jonas Kanje är det ännu inte klart under vilka namn de nya sajterna ska gå, eller när under nästa år den första startar. Det han däremot kan säga är att det kommer att bli färre journalister på som arbetar där, jämfört med de redan etablerade mediehus som finns på orterna.

– Då kan man också hålla ett lägre pris, säger han.

Nya tidningssajter

Dessa är några av de adresser som Bonniers köpt upp:

  • hässleholmstidning.se
  • ystadstidning.se
  • eslövstidning.se
  • hörbytidning.se
  • höörstidning.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.