Till salu: kyrkor och församlingshem

Publicerad

Svenska kyrkan kommer att göra sig av med en hel del av sina fastigheter framöver. Till en del handlar det om ekonomi. För när medlemsantalet sjunker, blir det mindre pengar att röra sig med.

Svenska kyrkan är den enskilt största privata fastighetsägaren i Sverige. Totalt äger man 20 000 olika byggnader runtom i landet. 2500 av dom finns i Lunds stift. Bara 20 procent är kyrkor, resten är till exempel församlingshem och prästgårdar. Och det är främst det innehavet som man nu ser över.

Lockarps kyrka ska säljas till den koptiska församlingen. I Helsingborg ska Ättekullakyrkan säljas till kommunen för att bli skola och Gustav Adolfs församlingshem är redan sålt och har blivit studentcampus. Även Raus prästgård ska bjudas ut till försäljning.

– De flesta kyrkor är stängda idag, säger Heikki Ranta, stiftsantikvarie i Lunds stift.

– Stora kyrkor som Lunds domkyrka vimlar av folk, men ser man till hela stiftet så är det mindre än tjugo procent av den dagliga verksamheten som sker i kyrkorna.

Vill återta kyrkorna

Heikki Ranta menar att församlingarna måste ”reclaim the churches” – alltså återta sina kyrkor. Istället för att använda sig av till exempel församlingshemmen borde man vara mer i kyrkorummet.

– Ta en sådan sak som körsång, säger han.

– Varför ska man ha en körsal när man kan öva i kyrkan?

Heikki Ranta ser också framför sig ur kyrkan måste söka samarbete utanför den kyrkliga sfären. Stiftet tittar med intresse på England, där kyrkan jobbar ihop med och hyr ut till organisationer och företag. Men ska man verkligen blanda kyrkan med Mammon?

– Det beror på hur Mammonet ser ut, säger han och skrattar.

– Det är klart att man måste göra det här med respekt. Men jag har sett så många goda exempel från Europa att jag är säker på att det kan fungera.

Underhållet dyrare

Och kanske har Svenska kyrkan inget val – vare sig när det gäller samarbeten eller försäljningar. Medlemsantalet minskar och därmed krymper också ekonomin.

– Svenska kyrkans allra största inkomster kommer från medlemsavgifterna, säger Heikki Ranta.

– Och det är ju inte så att kostnaderna för fastigheterna minskar när inkomsterna krymper. Tvärtom. Om vi inte säljer av så kommer underhållet av fastigheterna att ta en allt större del av ekonomin. Ansvaret kommer att bli tyngre och tyngre.

Fastigheter Lunds stift vill avyttra

Ättekullakyrkan: säljs till Helsingborgs stad för att bli skola

Raus prästgård: säljs

Lockarps kyrka: säljs till koptiska församlingen

Tomasgården: säljs

Fågeltofta församlingshem: säljs

Spjutstorps församlingshem: säljs

Andrarums församlingshem: säljs

Lärarbostaden i Brösarp: försäljning diskuteras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.