”Tillåtet att cykla på övergångsställe”

Uppdaterad
Publicerad

Christian Fasth är ordförande för Cykelfrämjandet i Malmö och han svarade på era frågor om cyklar i trafiken.

SVT Nyheter Syd: Hej och välkomna till vår chatt. Christian Fasth är redo att svara på era frågor. Nu kör vi!

Djupadalingen: Jag tycker att det vore rimligt att cyklister alltid har företräde när cykelbanan korsar en väg. Som det är nu måste cyklister i stort sett alltid släppa fram andra trafikanter vilken inte gör det speciellt effektivt att cykelpendla. Vet du om förändrade trafikregler är på gång?

Christian Fasth: Den nya lagen för cykelöverfarter innebär att korsande trafik ska väja för cyklister, nu är det upp till kommunerna att börja bygga den nya typen av cykelöverfart.

Sandi: Flyttade till Malmö för några månader sedan och har funderat på att börja cykla till och från bussen/tåget för vidare pendling utanför Malmö. Vad har du för tips och råd till oss som funderar på att börja cykla, men som tvekar p.g.a. rädsla för olyckor?

Christian Fasth: Hej Sandi! Kul att du vill börja cykelpendla. Börja med att titta på Malmö stads cykelkarta och se vilken väg som innebär att du cyklar så mycket som möjligt på cykelbana. Cykla sträckan några gånger när det inte är rusningstrafik så att du lär känna den bättre. Om du inte har en cykelhjälm kan det vara en bra investering. I övrigt gäller samma sak som i övriga trafiken: hänsyn och uppmärksamhet.

Gunilla Nöjdh: Hej, jag har två frågor: de senaste åren upptäckt att allt fler cyklar om mig och min cykel på insidan. Det är fruktansvärt obehagligt. Jag vet att jag ibland kanske kört för långt till vänster på cykelbanan och då tycker cyklisten bakom mig att hen har rätt att cykla om på insidan. Jag är uppfostrad med att en plingar på ringklockan, saktar in och väntar tills jag flyttat mig in till höger. Jag har fått förklaringar som att om man har möte och framförvarande cyklist inte ligger tillräckligt långt till höger måste man cykla om på insidan. Återigen tänker jag, bromsa in, ring på ringklockan och cykla sen om på vänster sida. Är det enligt lag tillåtet att cykla om på en annan cyklists insida? Längtar efter svar på den frågan. Den andra fråga är att jag undrar om det är lag på att ha ringklocka på sin cykel? Idag cyklar/susar många förbi i mycket hög fart på sina racercyklar utan att ringa, de cyklar om mycket, mycket nära och det är jätteobehagligt. Skulle jag vingla till åt vänster ramlar jag rakt in i deras cykel. Jag får hjärtat i halsgropen varenda gång. Alltså är det tillåtet att cykla utan ringklocka? Är det tillåtet att cykla om utan att plinga? Eftersom jag har varit inblandad i en cykelolycka och det har varit flera incidenter pga av ovan är jag jättenyfiken på ditt svar Christian.

Christian Fasth: Hej Gunilla! När det gäller ringklocka är det lag på att alla cyklar ska ha en. Det är också meningen att en trafikant som kör om en annan trafikant ska göra denna uppmärksam på det. I fallet med cykel så blir det att ringa med ringklockan. Tyvärr är det inte alla som uppfattar det som en vänlig gest utan ser det som ”ur vägen, här kommer jag”. När det gäller omkörning får det inte ske på insidan utan måste alltid göras till vänster om den omkörda cyklisten. Däremot får cyklister köra om andra fordon än cykel på höger sida.

åke wendel: hej, cyklade i Malmö city i gårkväll och det jag såg gjorde mej både betryckt och fundersam. Att så många cyklister ignorerar detta med att ha fungerande belysning gör mej mörkrädd, utan överdrift uppskattar jag dessa ignoranter till att absolut vara i majoritet. Är det kanske dax att slopa denna lag om belysning ,åtminstone i tätort, så slipper jag o många med mej att ödsla energi på dessa nonchalanta cyklister. Det som stör mej mest är dessa småbarnsföräldrar som så uppenbart inte tycker att detta är någon stor sak, vad lär sig barnen??

Christian Fasth: Hej Åke! Jag tycker inte att man ska slopa lagen om cykelbelysning. Däremot tycker jag att polisen borde bli bättre på att följa upp överträdelser.

johan olssen: Hallå Är det okej att köpa en cykel med bortslipde ramnr?

Christian Fasth: Hej Tony! Om det inte sitter någon registreringsdekal på cykeln tycker jag inte att du ska köpa den. Risken är stor att den är stulen.

Lenart olsson: hur ser lagen ut om belysning, blinkande och hur starkt ljus man måste ha?

Christian Fasth: Du får inte ha blinkande belysning fram men däremot bak. Fram ska det vara fast vitt eller gult sken som syns på 300 meter. Bak ska det vara fast eller blinkande (200 ggr i minuten) rött ljus som ska synas på 300 meter. Du behöver även vit reflex fram, röd reflex bak och vit eller orange reflex på sidan.

Dirk Noelle: Titta på hur det cyklas. På trottoarer, på övergångsställen med rymdcyklar som går fortare än 50 km. Gångtrafikanter på trottoarer ska visa hänsyn till dessa cyklister, bilister ska visa hänsyn till cyklister som cyklar på övergångsställen. Det gäller inga som helst trafikregler för just cyklisterna. Alla ska rätta sig efter dem. Är det förvånande att det sker olyckor när cyklisterna saknar trafikkunskaper och sunt förnuft?

Christian Fasth: Hej Dirk! Vi vill att skolorna tar sitt ansvar och ger barnen trafikundervisning. Däremot är det faktiskt tillåtet att cykla på övergångsställe med reservation för att bilar inte behöver väja.

Agneta: I Malmö håller jag dagligen på att bli påkörd av cyklister som kommer snabbt på gångbanorna. Jag hör dåligt och märker inte när de kommer bakifrån. Har två hundar och ibland när jag håller på att plocka upp efter dem hinner jag inte flytta mig när cyklisterna kommer mot mig. Arg pensionär.

Christian Fasth: Hej Agneta! Alla ska kunna känna sig trygga i trafiken. Cyklister på gångbanor är inte bra men det är i första hand enn fråga för polisen. I förlängningen skulle fler cykelbanor innebära att färra cyklister väljer gångbanan. Ibland är det en kombinerad gång och cykelbana och då gäller det att alla trafikanter visar hänsyn.

Löken Nilsson: Enklaste sättet måste vara att lära cyklisterna vilka regler som gäller för dem såväl som alla andra i trafiken. I Lund finns det vad vi kallar för kamikaze cyklister. De tycks vara på självmordsuppdrag då de inte följer en enda trafikregel.

Christian Fasth: Hej Löken! Som jag skrev i ett annat svar efterlyser vi trafikutbildning i skolorna. Samtidigt finns det mycket att göra med infrastrukturen och trafikreglerna som skulle underlätta för cyklister som då förhoppningsvis inte tar onödiga risker. I Danmark jobbar de mycket med trafikregler utifrån ett cyklistperspektiv.

Martin Sandgren: Personligen anser jag att bilar inte längre har någon plats i modern stadsutveckling. Breda cykelbanor, vackra promenadstråk i innerstaden och matartrafik från ytterområden med buss eller spårvagn. Vad tycker du?

Christian Fasth: Hej Martin! Bilen kommer inte att försvinna inom överskådlig tid. Under tiden får vi försöka skapa en trafikmiljö som ger alla trafikanter möjlighet att röra sig på lika villkor. Det innebär bland annat att ge cykeln bättre förutsättningar att ersätta bilen så mycket som möjligt.

åke nilsson: hej. trodde faktiskt inte att det var ok att cykla på övergångställe, då är det bara för bilister att väja där då?, aj aj, många cyklar fort, inte lätt att vara bilist.

Christian Fasth: Hej igen! Egentligen behöver inte bilisten väja men det går inte heller att köra på cyklster. Som alltid i trafiken handlar det om ett samspel där alla visar hänsyn.

Madeleine Jarl: Fartkameror för cyklister

Christian Fasth: Hej Madeleine! Eftersom det inte finns lag på hastighetsmätare på cykel så blir det omöjligt med fartkameror för cyklister. 

Lenart olsson: Hej! Behöver man reflexer på cykeln? Mvh

Christian Fasth: Hej! Ja, om inte din belysning har inbyggd godkänd reflex måste du ha vit reflex fram och röd reflex bak. Dessutom måste du ha vit eller orange reflex på sida. Vanligast är att det är reflexer i ekrarna eller på däcken. Belysning och reflexer behövs bara vid färd i mörker.

Namn/alias: Vad gäller i cykelrondeller (på cykelbana)?

Christian Fasth: Hej! I Malmö finns det inga juridiska cirkulationsplatser på cykelbanorna. Det innebär att de så kallade cykelrondellerna inte har några regler förutom högerregeln.

SVT Nyheter Syd: Härmed avslutar vi chatten. Vi tackar för era frågor och vi tackar även Christian Fasth för att han tog sig tid till att svara på era frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.