Marianne Fröjd dansade på invigningen 1944. Foto: Johan Dernelius

Här återvänder Marianne till Malmö Opera – efter 75 år

Uppdaterad
Publicerad

– Jag känner det som jag kommer hem. Det sitter inbyggt i kroppen när man var här redan som barn, bara 16 år, säger Marianne Fröjd som dansade på invigningen 1944.

Med bland annat Helene Sjöholm och Lill Lindfors som deltagare i två föreställningar och senare under söndagskvällen också kungligt besök firades 75-årsjubiléet av  Malmöoperan.

En celeber gäst är 91-åriga Marianne Fröjd som var blott 16 år när hon fick uppgiften att dansa vid invigningen 1944. Det blev Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” som uppfördes

– Vi skulle vara små älvor som skulle figurera och vara i olika positioner.

”Röda hund?”

Hon berättar att filten som låg över den skoglika scenografin visade sig senare ha loppor och de dansande tjejerna kom hem fulla med loppbett.

– Har du fått röda hund, frågade mamma.

Operan eller stadsteatern som den hette, hade tagit elva år att bygga. Den gick i modern funktionalistisk stil och i den klassiska foajen ställdes Bror Marklunds Thaliastaty som då var i gips. 1700 fanns i publiken och utanför stod 25 000 åskådare enligt SF:s Journalfilm från den tiden.

Trots den unga åldern var inte Marianne Fröjd nervös.

– Jag tyckte allt var roligt och tog det inte så allvarligt och jag gjorde som jag blev tillsagd, säger Marianne Fröjd.

När hon tittar på journalfilmen, som ligger på SVT:s Öppet Arkiv, ser hon sig själv i omklädningsrummet för baletten.

– Men titta där är jag, utropar hon och säger namnen på sina arbetskamrater runt omkring.

Bor i Stockholm

Hon fortsatte dansa och blev också premiärdansös på Malmöperan. 1974 gick hon pension. Numera bor hon i Farsta i Stockholm och det är ett kärt återseende när hon nu kommit tillbaka för invigningen.

– Jag känner det som jag kommer hem. Det sitter inbyggt i kroppen när man var här redan som barn, bara 16 år.

Michael Bojesen, chef för operan. Foto: Johan Dernelius

Den nu 15:e chefen för Malmöoperan, danske Michael Bojesen, tänker sig inga stora förändringar framöver utan tänker fortsätta traditionen med en varierande repertoar.

– För att den ska var tillgänglig och relevant för alla människor.

Här kan du se invigningen av Malmöoperan på SVT:s öppet arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.